Војници и знање

Ведрана Кулага Симић

Оружане снаге БиХ су специфичне по много чему, али оно што је сигурно јесте то да многи млади људи управо ту траже шансу за боље сутра.

Кажу људи да је трновит пут до звијезда. А тај "трновити" пут ускоро ће проћи вјероватно хиљаде кандидата који су се пријавили на јавни оглас за пријем у Оружане снаге БиХ.

Пред њима је напорна припрема: да науче како да се понашају у саобраћају, дају јасну дефиницију пјешака и да врсно разликују свјетла на семафору.

Да ли то сви знају? Очигледно не! Или само тако мисле они чији је задатак да изаберу ко заслужује да ка будућности гази у војничкој чизми и униформи.

Посљедњи расписани оглас за пријем у професионалну службу Оружаних снага БиХ показао је да будући припадници ове службе морају да буду максимално спремни за све прилике и да буду у што бољој кондицији јер никад не знају гдје ће трчати.

Можда да некоме спасу живот или на ненајављени "контролни  рад" из математике, географије или језика и књижевности.

Или, једноставно, да надређеном још који пут понове да су шаргарепа и мрква само два назива за једну те исту ствар.

Поред свих апсурдних питања која су се нашла у тесту општег знања, још је апсурднија чињеница да су одговори на сва питања објављени на интернет страници Министарства одбране.

Општа информисаност и знање су свакако потребни, али (да не увриједим дјецу) шта значе боје на семафору знају и дјеца, и то већ у вртићу. И треба да знају, а шта рећи за момке и дјевојке који иза себе имају 12 година школовања?

Надлежни у Оружаним снагама БиХ и Министарству одбране БиХ требало би да сједну и добро прегледају сва питања која су поставили пред своје потенцијалне будуће колеге.

А и они који одлучују у овој земљи требало би да сједну и размисле јесу ли БиХ потребне такве и толике Оружане снаге? Да ли је потребно да народу на грбачи буде више од 10.000 људи који су посао добили тако што су знали шта је бицикл или ко је Лучано Павароти? Ако су то биле главне препреке да добију посао у Оружаним снагама БиХ, није ни чудо што их се набрало 10.000!

Послије посла у војсци овим младим људима биће тешко да се врате у стварност и потраже "прави посао". Враћање у стварност хитно је потребно читавом административном апарату БиХ, који већ одавно живи у облацима, "цирусима" и "кумулусима"!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана