Војни полигон као самопослуга

Жељка Домазет
Војни полигон као самопослуга

Да Министарство одбране БиХ нема ништа са редом и законом, показују и доказују скандали који га потресају од момента када је формирано.

Само један у бесконачном низу је онај који се недавно десио са минама покупљеним на војном полигону у Гламочу, гдје се уништава вишак муниције и минско-експлозивних средстава. Док први људи Министарства одбране и Оружаних снага ове земље тврде да процес уништавања тече по плану, дотле само један инцидент који се недавно десио у близини Доњег Вакуфа доказује да уништавање вишка опасног оружја, муниције и минско-експлозивних средстава у овој земљи нико не контролише и да је ријеч о јавашлуку без преседана.

Да којим случајем нису повријеђена два човјека, који су из Доњег Вакуфа на војни полигон у Гламочу улазили слободније него у самопослугу и одатле се још безбрижније послије крађе враћали кући километрима далеко, вјероватно бисмо наново чули већ одавно излизане оцјене првих људи Министарства и Оружаних снага ове земље да уништавање вишка оружја "тече добро и под будним оком професионалних официра".

Експлозија и рањавање у овом инциденту са крадљивцима са полигона у Гламочу показали су и доказали да уништавање вишка оружја и муниције у овој земљи нико не контролише, да се већ годинама не зна шта се дешава са секундарним сировинама и да је енормно наоружање у овој земљи без икакве контроле и евиденције.

Aко се икада у овој земљи направе ваљане евиденције о томе гдје је све и на који начин отишло оружје, муниција и експлозив који су унесени у заједништво Оружаних снага и Министарства одбране БиХ, гдје се дјенуо силни новац зарађен на криминалу са мирисом барута и оружја, јасно ће бити зашто се у БиХ још увијек не стишавају страсти чим се поведе прича о три војске, рату и поратним годинама које се у овој земљи причају и живе већ двије деценије.

Да се умјесто тога радило на изградњи ове земље, она се засигурно управо од војних ресурса већ одавно могла обновити и развити.

Све док војна складишта и полигони буду третирани као самопослуге за којекакве мешетаре, дотле ће ова земља мирисати на барут од којег ће недужни страдати, а криминалци профитирати.

Не буду ли коначно у БиХ направљене јасне и тачне евиденције гдје и колико оружја, муниције и минско-експлозивних средстава има, ко их чува и ко за њих одговара, и даље ће се из дана у дан објелодањивати скандали који су већ одавно у Министарству одбране и Оружаним снагама ове земље постали свакодневни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана