Војни (не)ред

Ведрана Кулага Симић

У мору институција на нивоу БиХ Министарство одбране је годинама апсолутни рекордер када је ријеч о новцу који иде из заједничке касе за покривање годишњих рачуна, а у исто вријеме шампион лоших услова рада.

Да посао у војци није посао из снова, како многи мисле, јасно је и из посљедњег извјештаја војног повјереника који је и лани најављено и ненајављено стигао у касарне широм БиХ да би се увјерио у каквим условима раде војници и старјешине.

И имао је шта да види, на готово сваком ћошку. Неадекватне просторије, складишта која прокишњавају, неисправно све и свашта, лоша храна и дотрајала униформа…

Стање на терену, у које се лично увјерио повјереник, неминовно указује да је ситуација у многим војним објектима далеко од добре и далеко од оне у каквој би требало да буде понос своје земље.

Оно што посебно забрињава је чињеница да војсци иду стотине милиона марака, а да војници раде у крајње опасним и неусловним просторијама.

Срамота је да поред силних пара војници немају гријање ни основне намирнице, или да их чекају данима, неријетко и мјесецима и да иду у старој и похабаној одјећи.

Због тога се с правом поставља питање, гдје одлази толики новац који ресор одбране годишње повлачи из касе? Колико се од тога улаже у објекте гдје бораве војници, колико се улаже у возила, у храну, опрему?

Из Српске годинама одлазе бројне критике према Министарству одбране БиХ и онима који њиме руководе и упозорава да нема смисла гомилати толики број војника у земљи каква и колика је БиХ и трошити новац на погрешне ствари, али појединци за то нису хтјели ни да чују, а камоли да уваже.

Уз све наведено није ни чудо то што је све више оних који сами раздужују униформе у потрази за бољим радним мјестима.

Појединце је, вјероватно, на те кораке повукло управо стање у оним објектима у којима су били распоређени и у којима су и сами били свједоци ситуације у којој су се нашли, а која се, нажалост, понавља из године у годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана