Водите их кући

Милијана Латиновић

Мигрантска криза у БиХ из дана у дан претвара се у све већи хаос који неријетко ескалира кроз физичке обрачуне миграната који долазе са различитих страна и међу којима и иначе влада велика нетрпељивост.

Посљедњи у низу њихових обрачуна догодио се у прихватном центру Блажуј код Сарајева гдје је у сукобу учествовало више од 2.000 миграната који су заратили због провокација на вјерској основи.

За све ове године од када су избјеглице из Ирана, Авганистана или Пакистана присутне у БиХ ово није једини обрачун међу њима. Тукли су се на улицама градова Унско-санског кантона који трпи огроман притисак, запалили камп у Липи надомак Босанског Петровца, проваљивали у напуштене куће, крали аутомобиле, а нажалост, било је и сукоба са смртним исходима. Не само да они између себе не функционишу, већ се често на мети разјарених младића из далеких земаља налази домаће становништво и имовина.

Слике нереда и хаоса који букти међу мигрантима, а које видимо скоро свакодневно очигледно и даље не значе баш ништа надлежнима који су одавно требали да их пошаљу кући.

Умјесто тога, министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић подржава ставове Европске уније да се избјеглице размјесте на територији цијеле БиХ. Та иста Европа је своје границе штитила и бодљикавом жицом и тако мигрантску руту прије неколико година усмјерила ка БиХ, а сада наводно жели да помогне у рјешавању хуманитарне кризе.

Када је свијетом завладала пандемија вируса корона Европа се преко ноћи затворила у своје границе оставивши треће земље на цједилу. Окренули су се себи, да случајно не би нама дали коју маску више или било шта што је неопходно у тој борби.

А за мигрантску кризу у БиХ дају и шаком и капом. Посљедња у низу европских земаља која је спремна да одријеши кесу је Аустрија која је БиХ нуди финансијску помоћ од милион евра посредством Међународне организације за миграције (ИОМ). Очигледно су спремни на све, само да мигранти не пређу границу и не дођу на њихову територију.

Крајње је вријеме да неко у БиХ јасно и гласно каже: Доста!

Вријеме је да Европа узме свој новац па нека мигранте води кући и тамо им са тим истим новцем подигне адекватне кампове, обезбиједи храну и услове достојне човјека, или нека их једноставно врате тамо одакле су и дошли. Нема потребе да помажу нама јер избјеглице никада нису имале у плану да дођу у БиХ, они сањају европски, а не балкански сан. Кад већ имају милионе за расипање, нека буду толико хумани па нека им тај сан испуне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана