Вода до грла

Вељко Зељковић
Вода до грла

Годинама уназад политички представници хрватског народа покушавају указати на свој неравноправан, а Уставом загарантовани положај у Федерацији БиХ. Настоје обезбиједити хрватском народу загарантована права и спријечити да постану фикус фактор у овом ентитету. Не полази им за руком. Умјесто тога и даље им се покушавају наметнути “рјешења” која би сигурно довела до њиховог даљег егзодуса из овог ентитета.

И све то се ради под бошњачком паролом: “БиХ је грађанска држава”, иако такав појам, бар не онако како они то замишљају извести, не постоји нигдје у свијету. То би било исто као када би се од Баска, или, рецимо, Фламанаца тражило да буду “грађани”, а не то што јесу.

Иза тог “грађанског концепта” који тако лијепо звучи, у ствари се крије доминација једног народа над остала два. А како се то завршавало у прошлости, не треба спомињати. Уосталом, то више не крију ни представници бошњачких, ни оних “грађанских” партија, који наводе како се не смије дозволити да та “шачица Хрвата у ФБиХ има толику законодавну моћ”. Ово није ништа друго до класично рушење уставног поретка БиХ.

И када неко од званичника из Хрватске, која је једна од потписница Дејтонског мировног споразума, укаже на то и упозори како је то недопустиво, они који на свом столу држе “Исламску декларацију” умјесто Устава БиХ поново крећу са већ излизаним и хистеричним коментарима и мантрама како је то “напад на БиХ”.

Све је окренуто наопачке. Оне који се боре за Дејтон проглашавају рушиоцима земље, а оне који га у ствари руше “браниоцима”. Што би рекао мали Перица - “нигдје логике”.

Разумијевање, поштовање и конститутивност ријечи су које су одавно изгубиле сваки смисао. Односно, када их изговарају ти који себе називају “грађанима”, оне имају сасвим друго значење, као одраз у огледалу.

Очигледно је Хрватима дошла вода до грла, поготово јер нису усвојене предложене измјене Изборног закона. Због тога не треба да чуди недавни твит америчког адвоката хрватских коријена Луке Мишетића како је дошао у БиХ и Хрватску да са хрватским званичницима разговара о правним могућностима суспензије Дејтонског мировног споразума, јер једна од три стране у БиХ га руши.

Ово, међутим, представља опасну мисију, коју ни Том Круз не би могао успјешно обавити. Она са собом носи много опасности. Једино рјешење је досљедно поштовање Општег мировног споразума. И инсистирање на његовој примјени. У противном, што недавно рече њемачки дипломата Кристијан Шмит, БиХ би могла доживјети судбину Југославије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана