Воћари

Маријана Миљић
Воћари

Упркос високим температурама које су током прве половине јула харале Републиком Српском, воћари су задовољни приносом и откупном цијеном воћа.

Сунце је изгледа обасјало бар један дио пољопривредника у Српској, јер

је код повртара стање потпуно другачије.

Најбоље су прошли они воћари који су имали уграђене системе наводњавања и покривене воћњаке и на тај начин добили изванредан квалитет и принос воћа. На крају се показало да су се инвестиције у воћњаке исплатиле, јер већ сада власници плантажа задовољно трљају руке и склапају уговоре за извоз домаћег воћа чак у Русију.

С обзиром на то да су интересовање за домаћи род воћа већ показали странци, то би, кажу стручњаци, требало да подстакне домаће привреднике да се чешће одлучују за узгој воћа, а да постојеће воћњаке проширују.

Свака општина у Српској требало би да у Стратешком плану развоја општине уради и план развоја воћарства, али и других области пољопривреде, те да издваја веће субвенције за развој ове гране.

На тај начин би заштитили воћаре и подстакли их на већу производњу, што би свакако утицало и на сам привредни развој Српске и на смањење незапослености.

Било је и вријеме да бар један дио пољопривредника у Српској нешто заради и да им се труд исплати, јер су већ дуго угрожени увозом лошег и неквалитетног воћа из ко зна којих дијелова свијета.

Узгајивачи трешње ове године килограм овог воћа продавали су за двије марке. Ништа лошије неће проћи ни они који имају плантаже шљива, јабука и крушака, јер су откупне цијене ових производа више у односу на прошлу годину.

Воћари су ове године добро прошли и коначно ће нешто и зарадити и ништа им друго не преостаје него да и идуће године засучу рукаве и узгоје квалитетно воће. A онда ће им сасвим сигурно и дворишта бити пуна страних купаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана