Власт за разматрање

Ведрана Кулага Симић

Нема земље на свијету која у једном моменту, некад и чешће није има проблема у функционисању структура власти, али је БиХ, чини се, на листи оних у којима су ријетки моменти када све иде како треба.

У релативно краткој историји ове земље остале су уписане бројне кризе и реконструкције власти, али актуелни сазив Савјета министара БиХ ће остати упамћен као онај који је побрао највише критика и који је остао без подршке чак и оних који су га изабрали. Односи у коалицији која је послије општих избора формирала власт на нивоу БиХ, како су дани одмицали, све су више личили на крај, а не почетак.

Учестале оптужбе и пропали састанци, уз тек понека вијест и изјава да је БиХ изашла на прави пут, а које су на крају "падале" у воду, постале су дио свакодневице коју су пласирали они који је народ БиХ директно или индиректно изабрао.

Када би сада подвукли црту јасно би видјели да су урадили и више него што је требало јер су успорили/зауставили све што се могло на тај начин закочити. Посљедња потврда је епилог сједнице Представничког дома Парламента БиХ на којој, по први пут, извјештај о раду Савјета министара БиХ није добио подршку парламентараца.

И није ни чудо што је доживио такву судбину јер је, од првог дана када је објављен, већини био нејасан. У рангу питања "шта је писац хтио да каже".

БиХ је у великој кризи. То више не могу да демантују ни  окорјели оптимисти. Било је криза, али не и оваквог застоја у раду самих институција, и у односу и сарадњи са ЕУ и међу коалиционим партнерима, а све истовремено. То није никако добро за земљу каква је БиХ, а још је горе за оне који су још ту и вјерују да ће, ето, ипак сутра бити боље. Тешко.

Све су прилике да овакво стање "повуци-потегни" остати све до избора који су, колико год се некима чинили близу, ипак веома далеко. Зато сви који су узели мандате у руке морају да то коначно и схвате, а не да се играју.

Позивајући прилике у БиХ све је могуће па и да, не дај Боже, буде горе од овога што сада имамо. И зато, стварно је крајње вријеме да се престане са политиком ината, препуцавања као и сталних ниских удараца. Институције на нивоу БиХ, али и све остале у овој земљи, морају бити мјеста гдје ће они којима је народ дао мандат - радити за народ, а не за свој интерес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана