Власт на раскрсници

Ведрана Кулага Симић

Кључне институције на нивоу БиХ мјесецима не функционишу како би требало и то више нико и не спори, али нема ни много оних који говоре да то треба промијенити.

Парламентарна већина је дуго на леду, несугласице и тешке ријечи између коалиционих партнера су свакодневна појава, као и закони који "падају" и они који мјесецима чекају да дођу на дневни ред сједница.

Посљедње анализе рада, конкретно Савјета министара БиХ и Парламента БиХ, урадио је ЦЦИ који је на папир ставио оно што може да се види сасвим јасно - да су резултати рада испод сваког нивоа, а трошкови изнад сваке границе здравог разума када се узме у обзир опште стање и услови живота у БиХ.

Многе ствари у овој земљи не штимају, а нажалост све иде у правцу да ће такво стање остати све до наредне године када ће бити одржани нови општи избори, мада још није познато ни по којим правилима ће бити одржани, јер су измјене закона који регулишу ту област под великим упитником.

Јасно је да ће предизборна кампања опет уранити, ако се уопште може рећи да је претходна завршила са даном када су бирачи изашли на биралишта и изабрали своје представнике на локалном нивоу у октобру прошле године.

Јасно је да нема помака на многим пољима и да се документа важна за ову земљу не усвајају ни када дође пет до 12, већ када прође и 12 и пет.

БиХ је земља у којој је договор кључ свега управо због њене специфичности, али многима то још није јасно. Нема воље да се на сто ставе важна питања почев од круцијалних ствари у вези са уставним уређењем па све до листе институција које су формиране на нивоу БиХ.

Посљедњи подаци о извршењу буџета тог нивоа власти у овој земљи показују да је само за пола године потрошено око 440 милиона марака за рад и функционисање гомиле агенција, канцеларија, дирекција, министарстава, института и осталих институција на нивоу БиХ, а има их укупно 75.

Сваки покушај разговора о томе да је крајње вријеме да буде подвучена црта и да се види које од тих институција заиста и требају БиХ по аутоматизму су у старту осуђени на пропаст и зато имамо оволике издатке у земљи у којој већина грађана нема посао, а добар дио једва спаја крај с крајем док се њима играју они који, ето, игром лоше судбине држе све конце у својим рукама.

Вријеме је да се уозбиље, јер је, колико се год чинила близу, идућа година ипак далеко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана