Власт или част

Цвија Мркоњић

Четири мјесеца потпуне блокаде законодавне власти. Без стипендија и ђачког превоза, без новца за културне и спортске манифестације и без било каквог плана јавних набавки, што је у супротности са законитошћу и транспарентношћу. Предузећа и установе од три до шест мјесеци без плата, радници без овјерених здравствених књижица, а буџетски дефицит у незаустављивом расту.

То је епилог политичких потреса у Српцу који су ову малу и средње развијену општину довели до руба неразвијености и обесправљености, а многе грађане и до ивице глади. Борба за моћ и превласт, константна политичка подметања и скупштинске већине скројене у локалним биртијама, изазвале су бијес и револт у очима већине грађана.

Онај мањи дио којима оваква хаотична ситуација одговара, окупљен је у интересне групе политичких моћника који ће учинити све како би сачували фотељу својих партијских другова. На тај начин ће својим породицама обезбиједити привилегије које већини Српчана представљају само пуки сан.

Иако удобна и пространа, скупштинска фотеља у Српцу је у овом тренутку премалена да прими два предсједника, а у још горој ситуацији је и буџет који тренутно нема довољно новца да исплати плату барем једном од њих.

Смијењени предсједник Зоран Ђукић још од априла одбија да је уступи новоизабраном предсједнику Горану Гаврановићу, а чак ни одлука Окружног суда није била довољна да га спријечи у тој намјери. Игра мачке и миша прерасла је у "епску" борбу између позиције и опозиције која није забиљежена у историји србачког парламента.

Нелегална скупштина и пристрасност ресорног министарства били су главни Ђукићеви аргументи због којих не жели да се одрекне скупштинске фотеље, а најновији у низу су били болови у леђима због којих није био у стању да закорачи у зграду општинске управе и дође на заказану примопредају.

Све је извјесније да је смијењене функционере из Српца захватио градишки синдром као нека нова врста политичког вируса на нашим просторима. Да ли ће власт ускоро бити предата мирним путем, у овом тренутку није познато. Али је ипак, све извјесније да ће смјене бити обављене уз асистенцију судске полиције, што би могла бити најава вруће политичке јесени у србачкој општини и коначне битке за освајање извршне власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана