Владин службедник Орић

Жељка Домазет

Ратни командант Армије РБиХ у Сребреници Насер Орић коме у Суду БиХ суде за ратне злочине, поред многобројних епитета који се одавно лијепе уз његово име - од ратног злочинца, преко хероја, до шверцера добио је још један.

Сада је Орић уз све то постао и сарадник у Влади Федерације, тачније у Министарству за питања бораца и инвалида рата што ни у једној нормалној земљи не би могао да буде.

Јер овдје се поставља сасвим логично питање на основу чега је једно министарство ангажовало као сарадника особу која је оптужена за хладнокрвно клање, за убијање заробљеника који нису могли да се бране и којој суде због тога. Како то да су ангажовали човјека којег становници Подриња оптужују за бројне злочине?

Да ли то значи да ћемо ускоро моћи да очекујемо да по институцијама почну да као сараднике и савјетнике ангажују људе којима се суди за злочине, криминал или убиства? Или су Орић и "орићи" изузетак.

Нејасно је и на који начин на чему ће Орић сарађивати са министром за борачка питања у Влади Федерације. Може ли се можда данас-сутра очекивати да ће његови саборци које бројне породице жртава оптужују за злочине под његовом командом добити већа признања и пензије?

Ангажовањем Орића у званичну институцију у Федерацији свим народима у БиХ јасно је одаслана порука да у овој земљи још задуго неће бити помирења ни повјерења. Јер ако је Министарство поред свега наведеног Орића безобзирно и не осврћући се, без устезања ангажовало да сарађује и савјетује, недвосмислено је стало иза њега и његових (не)дјела.

Док породице побијених Срба по Сребреници, Братунцу и њиховој околини годинама чекају да макар један злочинац коначно буде кажњен, дотле они бивају награђени ангажовањем у званичне институције. Тиме и породицама и правосудним институцијама правосуђа ударен је најболнији и најгорчи шамар.

Ако питање Орићевог ангажмана Влада ФБиХ не ријеши, сасвим је сигурно да ће се у овој земљи још задуго радити без повјерења и помирења. Друга опција је немогућа када двије деценије након рата оптуженици за ратне злочине кроје њену судбину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана