Владавина права

Мирослав Филиповић
Владавина права

Aко високи представник у БиХ Валентин Инцко употријеби "бонска овлашћења" и наметне одлуку о продужењу мандата страним судијама и тужиоцима, БиХ ће бити враћена у вријеме најмрачнијег периода међународне управе у земљи познатог као "ешдаунизација".

Тиме би Инцко, у ствари, оживио ешдауновску инквизицију која је немилосрдно господарила животом и смрћу у земљи, без трунке одговорности и легитимности.

Суштинско питање у цијелој причи је то може ли се уопште уводити демократија и јачати владавина права силом, једностраним наметањем рјешења и правним насиљем, значи механизмима који карактеришу најтоталитарније режиме.

Сада је већ сигурно да би таква одлука, за коју се ових дана медијски припрема терен, одвела земљу у неизвјесност, јер је познато да се власти у Републици Српској противе таквом развоју ситуације због чега је могуће и одржавање референдума на којем би се грађани РС изјаснили о Инцковој евентуалној самовољи.

Посебно су симптоматичне изјаве "домаћег кадра" на челним позицијама у Суду и Тужилаштву БиХ који плаче и моли за останак страних колега без којих, наводно, не могу да живе и раде. Некако су се са њима зближили као да су њихови рођени.

Тако верификују свој поданички менталитет, неспособност и неспремност да ствари узму у своје руке и преузму потпуну одговорност за све судске процесе. Или овим, у ствари, бјеже од било какве одговорности?

Нема никакве сумње да би Инцкова одлука о продужењу мандата странцима у бх. правосуђу, који су креирали бројне политичке процесе, била незаконито рјешење по коме би незаконито именовани стране судије и тужиоци спроводили владавину права у земљи.

Дошло би се у ситуацију да у вријеме када СAД и Европа најгласније говоре о потреби укидања међународне управе у земљи, Инцко наставља да примјењује политику предоминације своје канцеларије, чиме би била разоткривена сва лицемјерност и непринципијелност тог политичког ангажмана.

Оваква Инцкова одлука била би најгрубље ниподаштавање и гажење институција ове земље, устава, закона и легално изабраних представника власти. Био би то оштар и окрутан антидемократски и антидејтонски шамар грађанима ове земље. Нажалост, сарајевски политичари, медији и НВО стварају невиђен притисак на OHR да донесе ову одлуку и опали им шамар, а изманипулисана је и омладина СДП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана