Вјештачка криза

Жељка Јаворац

У Угљевику су се у петак окупили радници страхујући да би њихов РиТЕ "Угљевик" могао остати без концесије за експлоатацију угља на новом копу "Угљевик - Исток". Тврде они да тај коп мора бити додијељен ТЕ "Угљевик 1". Проблем је, веле, настао када се појавио "Комсар енерџи РС" који треба да гради ТЕ "Угљевик 3". За неупућене, ништа чудно: радници се забринули, у страху су да њихова фирма неће имати посла па изашли на улицу.

Ова прича, међутим, добија сасвим другу димензију, када се види да се овим проблемом (за који се још не зна тачно ни да ли је проблем) упорно баве начелник општине Угљевик Василије Перић и остали представници његове странке СДС, као и СРС РС које су владајуће у Угљевику. Јер радници РиТЕ "Угљевик", међу ријеткима су у Републици Српској који имају редовне плате, исплаћују им се зимница, топли оброк и огрев, имају бесплатан превоз... ТЕ "Угљевик 1" ради веома добро и нико не спомиње да ће производња стати.

Па у чему је онда проблем? У томе што је иста та општина Угљевик којом управљају "забринути за радничка права" у дефициту 12 милиона марака, а радницима плате и доприноси нису плаћени мјесецима. Па опет ти радници нијеми сједе на радним мјестима и нису на улицама као ови из РиТЕ "Угљевик", којима су, каквог ли изненађења, пуну подршку дали и ПДП и ДП, уз паљбу по предсједнику РС Милораду Додику и Влади Српске.

Да ли то некоме смета то што у његовој општини постоји фирма која добро послује и чији радници имају редовне плате, па их треба дизати и слати на улицу? Да ли је некоме важније убирање политичких поена од добробити његових суграђана и нових инвестиција? Изгледа да да. Јер од успјешног вођења општине Угљевик руководству је важније да се покаже "алармантно стање" тамо гдје га нема, да се дижу буне због нечега што још није ни било.

Занимљиво је да је сличан сценарио недавно виђен и у Вишеграду гдје је владајућа СДС један од битнијих пројеката у Републици Српској, градњу Андрићграда, покушала да прикаже као нетранспарентан и штетан пројекат. Брине се СДС за средства пореских обвезника и за то колико је ко новца уложио у градњу града и каква је власничка структура. У исто вријеме у Вишеграду не исплаћују плате и доприносе, па чак ни родбини и послушницима које су запослили у администрацији. У Добоју СДС диже девети кредит по реду. Али се око тога  не брину.

Наведене су странке у појединим општинама, то је јасно, већ почеле да роваре, чачкају и пале ватре како би обезбиједиле себи боље позиције пред сљедеће изборе, показујући се као борац за општи интерес и паре пореских обвезника. Кампању су почели, а јефтине политичке поене покушавају да добију вјештачким изазивањем криза и проблема тамо гдје их нема. План им је, изгледа, понудити себе као једино рјешење и излаз на сљедећим изборима. Није само јасно на основу којих аргумената мисле јавност убиједити да им је приоритет интерес становника Републике Српске?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана