Вјечити подстанари

Ведрана Кулага Симић

Проблеми у вези са смјештајем разних агенција и канцеларија за све и свашта, које су формиране на нивоу власти БиХ, нису од јуче.

О овом питању током протеклих година отворене су бројне расправе које су, уз извјештаје о извршењу буџета, показале да милиони марака одлазе за кирију.

Ситуацију је донекле успио да смири Савјет министара БиХ у којем је постигнут договор да се пронађу просторије у којима би трајно биле смјештене институције БиХ чиме би се и сами трошкови у знатној мјери смањили. Тај је посао одавно кренуо, али се у пракси показало да неће све ићи тако лако.

Служба за заједничке послове институција БиХ недавно је, поступајући по закључку надлежне парламентарне комисије, за колеге из Канцеларије за ревизију институција БиХ нашла простор у Сарајеву у коме ће бити стално смјештени, али, како је на крају та прича завршила, боље да нису.

Они су им, наиме, пронашли простор гори него онај у којем су тренутно смјештени, на шта су ревизори бурно реаговали те су колегама ставили до знања да не желе да се гурају са осталима и да су о свему морали да се с њима консултују, а не да их доведу пред свршен чин. Упућени кажу да су ревизори у праву, јер морају да имају нормалне услове за рад.

То је, у неку руку, показало како и функционишу институције и какав је однос међу њима. То се већ једном показало и када је једна агенција такође добила простор за сталан смјештај који ни у ком погледу не задовољава њихове услове и потребе.

Тако су просторије купљене, а институције настављају да плаћају кирију.

Најгоре је што прича и идеја о трајном смјештају за све те канцеларије, институте, агенције и друге институције неријетко иде у погрешном правцу. Све су прилике да ће и даље на десетине милиона марака годишње из џепова пореских обвезника ове земље ићи за кирију оних од којих немају никакву корист, већ само штету.

Надлежни у институцијама на нивоу БиХ одавно су требали да засучу рукаве, добро сагледају гдје шкрипи и на који начин је могуће ствари вратити на прави пут.

Ако је већ донесена одлука, односно више њих, о куповини објеката за смјештај институција БиХ с циљем уштеда, тај план морају до краја и како треба реализовати да појединци не би били вјечити подстанари чију кирију, уз сву своју муку, плаћају сви грађани у овој земљи. Каква год да је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана