Визе

Свјетлана Тадић
Визе

Била је ово у посљедња два дана најчешће пута изговорена ријеч међу становницима ове државе, али и међу домаћим, а и страним политичарима и званичницима.

Након што је у октобру велика већина европских парламентараца у Бриселу подигла руку за укидање виза становницима БиХ, јуче су и први путници из БиХ кренули пут Брисела, Париза, Прага, Беча, Рима, Љубљане. Радовали су се тако у Европи сви они који су се све ове године, док смо чекали укидање виза, залагали за БиХ и њену бољу будућност. Радовали су се и становници БиХ, који су годинама сањали да путују Европом и коначно за то добили могућност.

И једни и други су сложни да се дуго чекало да се Европа смилује и дозволи нам да слободно шећемо њеном територијом.

До остварења сна БиХ је прошла трновит пут. Осим што је испунила много више услова од сусједне Србије, БиХ је имала додатна условљавања, провјере и гаранције.

Таман кад се све то испунило, на том путу дјелимично се као сметња појавила Француска, која је тражила додатне гаранције, а мало касније и Холандија. Срећом, различити лобисти или чврсто опредјељење других европских држава учинило је да се због "затезања" ове двије земље још не одгоди датум одлуке о укидању виза.

Све надлежне институције у БиХ су посљедњих дана изузетно допринијеле томе да се становници БиХ информишу о свим условима могућих путовања.

Ипак, либерализација визног режима не значи да се само треба спаковати, кренути и можда се не вратити више у ову државу. Либерализација значи да је потребна одређена количина новца да би се уопште помислило на путовање у ЕУ. Због тога ће визна либерализација за многе становнике који гледају како да саставе крај с крајем бити само мртво слово на папиру.

Да смо још грађани другог реда у ЕУ јасно је и из чињенице да сви они који крену на пут не могу да остану у ЕУ дуже од 90 дана, ни заснују радни однос. A и када се врате, не могу опет кад им се прохтје да иду, јер ће морати да сачекају два мјесеца да би поново могли да уђу у заједницу држава оивичених "шенгенском границом".

Како год, то није разлог да се не радујемо и да сви заједно не покушамо да остваримо своје снове и уживамо у безвизној еуфорији. Коначно!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана