Визе и тероризам

Горан Маунага
Визе и тероризам

Коначно доношење одлуке о визној либерализацији пролонгирано је највише због страха Европске уније од снажних веза БиХ са исламским терористима.

Ту чињеницу потврдио је и премијер Републике Српске Милорад Додик, додајући да нема другог објашњења за одлагање те одлуке пошто је БиХ испунила свих постављених 167 услова.

Aпсурд је у томе што се, и поред тог евидентног страха ЕУ од домаћих и страних исламских терориста у БиХ, и даље инсистира на централизацији БиХ и концентрацији власти у Сарајеву.

До сада се показало да се на тај начин не може избјећи концентрација исламских терориста, напротив. Доказано је да они имају подршку баш из Сарајева, односно од бошњачких представника у заједничким институцијама власти.

Муџахедини, вехабије, припадници "Aл-Каиде", свјетски познати и тражени исламски терористи, у БиХ, односно у ФБиХ, нашли су уточишта, базе, формирали своја насеља и кампове за обуку.

Нема догађаја у свијету који се везује за дјеловање исламских терориста, а да се уз њега не спомиње и БиХ, само што се у тим случајевима не наглашава да Република Српска с тим нема ништа.

Јер, побројане "категорије становништва" немају никакве шансе за своје дјеловање у Републици Српској, бар не на начин на који живе, раде и припремају се у Федерацији БиХ.

Да је то тако, показало је и брзо откривање припадника групе вехабија који су покушали да прате кретање премијера Додика. Та операција њиховог откривања не да не би била успјешна у случају, рецимо, постојања унитарне БиХ, него не би уопште била ни покренута.

Логично је да се земљи која још није у ЕУ, која мора да чека на издавање визе за одлазак на било коју значајнију свјетску дестинацију, а у којој исламски терористи имају и своје базе и институционалне заштитнике, под разним изговорима, чак и кад испуни све постављене услове, одгађа рок визне либерализације.  

Aли, лицемјерје Запада, поред упорних покушаја централизације БиХ у таквој ситуацији, огледа се и у беспримјерном кажњавању становника РС. Јер, иако је Српска прави снажни бедем кад је ријеч о уласку, боравку и дјеловању тих исламских терориста, њени становници су незаслужено кажњени одгађањем либерализације визног режима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана