Визе и Косово

Свјетлана Шурлан

Спољна политика БиХ никада није била јача страна, мало кад је било сагласности у вези са тим с којим се земљама треба сарађивати, с којима његовати пријатељске односе, а које игнорисати.

Сјећајући се Свена Алкалаја и његовог министровања рекло би се да БиХ никада неће имати гору спољну политику, али и то је могуће.

Доказују то и посљедња понашања највиших званичника земље задужених за вођење и уређење односа са другим земљама.

Прво је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изазвао дипломатски скандал мијешајући се у унутрашње односе Египта.

Затим се објелоданила и намјера министра иностраних послова Златка Лагумџије да призна независност самопроглашене "републике Косово".

Он је затражио да се становницима Косова визе издају по истом поступку као и становницима других земаља, што је корак ка признању Косова, иако БиХ никада није признала ову земљу.

Становници Косова сада визе добијају по посебном режиму, јер БиХ непризнањем Косова не признаје ни њихова путна документа.

Лагумџија је као разлог за давање "повластица" Косову видио понашање Београда, који је са Косовом закључио споразум о нормализацији односа, иако је тај споразум статусно неутралан.

Јасно је да овај Лагумџијин покушај да испод жита створи услове за признање независности Косова неће проћи у Предсједништву БиХ.

Забрињавајуће је то што Лагумџија очигледно свјесно занемарује званични став БиХ, па се поставља питање шта он има о тога и због чега му је одједном стало до Косова и виза.

Очигледно је да је брзо заборавио своје изјаве да су добри односи БиХ и Србије стуб регионалне сарадње. Јер оваквим поступцима ти односи се сасвим сигурно неће побољшати. Напротив.

Сасвим је сигурно да ће још много времена требати да БиХ изгради имиџ озбиљне земље, способне да има пријатељске, добре, умјерене и друге примјерене односе са различитим земљама. С обзиром на тренутну свијест оних који су надлежни за спољну политику и оних који сједе по ДКП мрежи, тешко да ће то вријеме ускоро доћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана