Виза за будућност

Данијела Бајић

Многи од оних који желе да напусте БиХ и оду да раде у Њемачку, која тражи на хиљаде радника из земаља западног Балкана, мораће да буду стрпљиви, јер је амбасада ове државе у БиХ затрпана захтјевима за визу.

Све је почело прошле године када је држављанима земаља западног Балкана олакшано запошљавање у Њемачкој.

На тај начин у њемачким амбасадама је смањен број захтјева за азил, али је драстично повећан број захтјева за визу, па грађани седмицама чекају само на термин, упркос кадровском појачању одјељења за визе.

Та чекања изазвала су панику и незадовољство, највише међу грађанима који су већ уговорили посао са њемачким послодавцима. Очекивали су да, ето, још само добију тај документ, који често у шали називају "виза за будућност" и могу почети да раде у Њемачкој.

Како ствари стоје, на то ће морати да причекају неко вријеме, а њихова коначна судбина зависи од њемачких послодаваца, који сваког часа могу да раскину уговор, чега се држављани БиХ највише и плаше.

Дуга чекања на визу, с друге стране, не треба да плаше медицинаре који су посао у Њемачкој тражили путем Агенције за рад и запошљавање БиХ која има споразум са тамошњом агенцијом. Они су се на вријеме обратили амбасади и добили стални термин за своје клијенте.

Нажалост, ова ситуација показала је и да имамо велики проблем који би могао да постане још већи. Јер посљедњих година хиљаде држављана БиХ отишло је да ради у Њемачку, Словенију и друге земље, а међу њима је највише медицинских и грађевинских радника. Чињеница да је број људи који такође желе да оду толики да се само на термин за предају захтјева за визу у амбасади чека и дуже од мјесец, показује да ће број оних који ће срећу потражити "вани" бити далеко већи.

Њемачка би у наредних пет година требало да изда дозволе за 20.000 радника из БиХ, Србије, Косова, Црне Горе, Македоније и Албаније, а чињеница да углавном траже раднике из области медицине, ИТ сектора и друге стручњаке треба и те како да забрине. Јер свако ко испуњава услове, свакако да ће отићи тамо гдје има бољу плату и услове за живот који су му понуђени "на тацни".

Зато је гужва за визе заправо аларм за надлежне, који треба да реагују ако желе да задрже квалитетне раднике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана