Витални интереси

Ведрана Кулага
Витални интереси

Послије кратког затишја, прича о попису становништва у Српској поново је настављена. Први на потезу био је Уставни суд РС који је имао задатак да оцијени да ли је Законом о попису становништва, који је усвојила Народна скупштина РС, повријеђен витални интерес Бошњака.

"Вијеће сматра да је НСРС овлашћена да законом уреди материју пописа становништва на подручју свог ентитета, те да је неоснован приговор Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа да РС није надлежна да донесе тај закон", закључиле су судије Уставног суда.

Дакле, витални интерес није повријеђен, али је остала непобитна чињеница да су представници Клуба Бошњака у много наврата покретали питање заштите виталног националног интереса приликом закона које је доносио и усвајао парламент Српске. Оставља се утисак да Бошњацима увијек нешто смета за шта се на крају углавном утврди да нема разлога да ситуација буде таква.

Јер Република Српска има свој Устав и право да уради пријеко потребни попис становништва на својој територији. Народна скупштина РС је институција која обавља законодавну власт у ентитету, овлашћена да уређује и обезбјеђује и основне циљеве и правце демократског и социјалног развоја, те политику и мјере за усмјеравање развоја, као и прикупљање статистичких и других података. Дакле, ту нема ништа спорно.

Представницима Клуба Бошњака сметало је то што "није обезбијеђено да се у пописни образац као матерњи језик унесе термин 'босански језик'. Реално гледајући, једно је јасно, поново форсирање термина "босански језик".

Бошњаци приликом пописа становништва нису стављени у неравноправан положај у односу на грађане других националности, али као и увијек ставили су себе у положај који треба да се испита, а зашто? Е то је већ добро питање. Можда желе да се што више одужи процес пописа становништва. A Република Српска зна колико је важан попис становништва, који се чека двије деценије.

Према садашњим утисцима, најјачи је онај који говори да Бошњацима није у интересу да се обави попис становништва нити сада, нити у идуће двије деценије.

Једна ствар је битна. Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда РС утврдило је да није повријеђен витални национални интерес Бошњака у Закону о попису становништва.

Још једна препрека је срушена. Поново се показало да политичари у РС нису злонамјерни већ да само хоће да се зна колико нас има.

A, како је кренуло, знаће се ускоро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана