Више новца за незапослене

Милијана Латиновић

Грчевита борба синдикалаца у Републици Српској да буде побољшан положај радника који су проглашени технолошким вишком коначно је добила епилог. Измјенама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, које је усвојила Влада РС, биће омогућене веће накнаде за раднике који су на бироу завршили као технолошки вишак, па ће умјесто досадашњих 256 КМ, колико је износила најнижа накнада, примати 360 марака. Осим тога, продужено је и трајање права на новчану накнаду за вријеме незапослености за раднике са најдужим стажом са 12 на 24 мјесеца. Најбоље би било да све функционише како треба и да технолошког вишка уопште нема.

Међутим, стварност је много суровија и није мали број радника којима су послодавци уручили радне књижице без њихове сагласности, кривице или захтјева. У периоду док траже нови посао, што не иде увијек глатко, сналазе се како знају и умију да преживе. Свакако да добро дође новац који примају док су на бироу. На тај начин омогућено им је да лакше премосте период до проналаска новог посла. Добро је што Српска стаје у заштиту радника који су проглашени технолошким вишком и настоји да побољша њихов положај. Ова мјера нарочито је позитивна ако се узме у обзир све масовнији одлив радне снаге са ових простора. Суочени са свакодневним кршењем радничких права, прекомјерним радом и малим платама, многи су одлучили да хљеб зарађују у иностранству. Запослени морају знати да је РС уз њих и да их може заштитити кад им заштита затреба.

Међутим, тешко је не запитати се да ли би таквих радника уопште било и да ли би било потребе за тим мјерама, да су корјените измјене направљене у цијелом систему, односно да смо почели испочетка. Бахати руководиоци су многа предузећа довели на ивицу амбиса, а у тим случајевима највише испаштају они који су најмање криви - радници. Готово да нема локалне заједнице у Српској у којој неки привредни гигант, који је запошљавао стотине радника, није гурнут у пропаст. Запослени у тим предузећима не могу чак ни на биро, јер послодавци мудрују и обећавају шарене лаже. Превише је таквих предузећа и послодаваца који свјесно привреду вуку назад. Са таквима се требало обрачунати прије и у коријену сасјећи јавашлук у предузећима. Да је то учињено, не би бринули о статусу радника проглашених технолошким вишком, не би их ни било. Надлежни би могли да се посвете унапређењу пословног амбијента, креирању олакшица за привреду и повећању плата запослених, којих би из дана у дан било више. Иако су многе прилике до сада пропуштене, добро је да надлежни схватају да су радници темељ и да без њих нема ни Републике. Морамо се надати да ће у будућности бити много више закона и прописа који ће ићи у корист радника, а домаћим послодавцима бити вјетар у леђа у освајању нових тржишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана