Вишак рода празни новчанике

Маријана Миљић Бјеловук

Воћари и повртари у Српској су по ко зна који пут препуштени сами себи, због чега домаћа производња сваким даном пада све ниже.

И онда када имају добар род јављају се проблеми. Та ситуација их је погодила ове године, јер у воћњацима и баштама има вишка крушке, краставца корнишона, те другог воћа и поврћа које домаћа прерађивачка индустрија не може да откупи, јер, како кажу, већ имају довољно залиха.

Због тога би воћари и повртари могли остати без додатне зараде, а на такву ситуацију су већ сигурно поодавно и навикли, јер једне године празних новчаника остају због врућина, друге због града, а треће, ето, зато што имају вишка рода.

Таква ситуација је могућа само код нас и вјероватно ће бити настављена и у будућем периоду ако надлежни ништа не предузму како би заштитили домаћу производњу.

Ако су на крају и прерађивачи у праву и имају вишка залиха, надлежни у Српској морају и треба да пронађу друга рјешења за овај проблем како пољопривредна производња не би сваким даном све дубље тонула.

Оним рјешењима која су тренутно у оптицају, односно изнајмљивање хладњача код прерађивача за смјештај вишка рода, воћари и повртари нису задовољни, јер је велико питање докле ће то воће и поврће бити залеђено и да ли ће на крају уопште бити искоришћено и наћи своје мјесто на тржишту.

Јасно је да на временске прилике, које су претходних година похарале воћњаке и баште, не можемо утицати, али свакако не можемо и не смијемо дозволити да вишак рода струли и заврши на некој од оближњих депонија.

Поред овог горућег проблема, воћари и повртари страхују и од откупне цијене вишка рода, јер сматрају да би их на крају, уколико уопште постигну договор о продаји, могли уцијенити прерађивачи.

Једно је јасно, а то је да се ни у ком случају не смије дозволити да домаћи вишак рода пропадне, јер то није у интересу ни пољопривредника, прерађивача, али ни надлежних у Српској.

Рјешења треба тражити из дана у дан, односно све до оног тренутка док не буде пронађено оно који ће задовољити све три стране. У другом правцу се не може ићи, јер су пољопривредници до сада превише изгубили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана