Вишак наоружања

Генерал Ричард Ширеф

Политичари из БиХ су 2005. године усагласили и усвојили Закон о одбрани БиХ. Године послије усвајања овог закона јасно су показале да је позитивна реформа одбране успјешно спроведена.

Данас су Оружане снаге БиХ изванредан примјер како једна земља може да напредује од завршетка конфликта и раздора до тога да има модерне оружане снаге, под цивилном контролом и надзором, са способностима и вјештинама потребним за учешће и позитиван допринос међународним мисијама у иностранству. Такав изванредан напредак омогућио је БиХ да од корисника безбједности постане актер у пружању безбједности.

Напредак постигнут у БиХ је такође омогућио EUFOR-у да преусмјери тежиште својих активности са имплементације војних дијелова Општег оквирног споразума за мир и одржавања безбједног и стабилног окружења на пружање подршке Оружаним снагама БиХ у оспособљавању и обуци. Већи дио наших напора преусмјерен је са праћења ситуације у земљи и одржавања спремности за интервенцију на рад који можемо обавити заједно. Прошлог мјесеца посјетио сам јединицу из БиХ која је у мисији у Авганистану, гдје сам видио да ти војници, припадници различитих народа, раде заједно у чврсто повезаним тимовима. Они су изванредан примјер шта се може постићи када се тежиште усмјери на права питања и постизање заједничких циљева. Људи у БиХ заиста имају разлога да буду поносни на вриједан допринос који њихови војници дају међународном миру и безбједности.

Ипак, постоји неколико питања која коче успјешну имплементацију реформе одбране и ометају EUFOR да пружи још већу подршку ОС БиХ. Једно од горућих је безбједно управљање са 17.000 тона вишка муниције, која је потпуно бескорисна БиХ, а због које је значајна количина ресурса ОС БиХ везана за њено чување и управљање. То није продуктиван начин да се искористе вјештине и стручност припадника ОС БиХ, а за то се плаћа висока цијена у смислу изгубљених прилика. По овом питању, међународна заједница је спремна да пружи сву потребну подршку да би се убрзао процес рјешавања овог вишка, као и да помогне при усмјеравању и рационализацији актуелне логистичке подршке потребне за одржавање ових локација. Три су главна разлога зашто БиХ треба да искористи подршку коју међународна заједница нуди с циљем рјешавања питања овог вишка.

Вишак муниције и наоружања представља пријетњу безбједном и стабилном окружењу. Случајна експлозија у једном од ових складишта могла би имати катастрофалне посљедице, као што се то већ дешавало у земљама у региону. Надаље, увијек постоји опасност од крађе или нелегалне употребе ове муниције, а то би, ако та муниција дође у погрешне руке, могло да представља пријетњу животима људи у БиХ и другдје у свијету.

Рјешавање питања вишка са собом носи и финансијску корист. До новца се може доћи или продајом употребљиве муниције легалним путем или продајом саставних дијелова муниције послије делаборације. Рјешавањем питања вишка муниције такође би се локације за складиштење могле продати или искористити за друге сврхе, што би донијело финансијску корист и смањило оптерећење за пореске обвезнике. Смањењем броја локација за складиштење које се користе рационализовале би се безбједносне мјере, јер би се преусмјериле на неколико преосталих локација, чиме би се ослободио дио ионако ограничених финансијских и људских ресурса.

Посљедњи разлог за убрзавање процеса рјешавања вишка јесте да се ОС БиХ доведу у још боље стање. Официри и војници могли би да посвете више времена обуци и професионалним војним активностима, умјесто да чувају неперспективне локације за складиштење муниције. Тако би могли још боље да искористе подршку у оспособљавању и обуци коју им нуди EUFOR и други међународни партнери. Тада би ОС БиХ могле да усмјере све своје напоре и ресурсе на извршење будућих задатака, умјесто да се баве управљањем залихама вишка муниције, која није ништа друго осим терета и скупог насљеђа из прошлости.

Сљедеће седмице долазим у посјету БиХ, а један од главних разлога за посјету је да се са домаћим и међународним партнерима ангажујем на успостављању савеза заинтересованих актера посвећених убрзавању процеса рјешавања вишка муниције и наоружања. Чињеница је да постоје технички, административни и финансијски проблеми који би могли да успоре процес рјешавања вишка, али ако кључни локални и међународни актери буду тијесно сарађивали, то нису непремостиви проблеми. Ако будемо радили заједно, можемо да постигнемо значајан напредак у блиској будућности. Међународна заједница је спремна да подржи напоре власти БиХ да убрзају процес рјешавања вишка муниције и наоружања, али и бх. власти ће такође морати да ураде дио посла. Одлуке морају бити донесене, ресурси распоређени и мора се одмах договорити план за дјеловање.

Сада имамо прилику да ријешимо овај озбиљан проблем и требало би да искористимо ту шансу да се у потпуности посветимо спровођењу једног амбициозног и реалног плана активности и елиминишемо терет и опасност коју овај вишак представља. Нека овај вишак коначно постане дио прошлости, којој и припада.

Сада је вријеме да дјелујемо проактивно, искористимо прилику која нам се пружа и неуморно радимо на овом задатку да бисмо омогућили безбједнију и продуктивнију будућност људима и професионалним Оружаним снагама БиХ.

Генерал Ричард Ширеф, оперативни командант за операцију "Алтеа" EUFOR-а

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана