Вирус коси све планове

Маријана Миљић Бјеловук

Вирус корона који хара свијетом оставља несагледиве посљедице по све гране привреде, којима ће, након што прође ово зло, требати године, па и деценије да се опораве. Неки то, нажалост, неће ни успјети.

Туристички сектор, који ни до сада није био у некој завидној позицији, црпи и посљедње атоме снаге како би скројио планове да колико-толико опстане у овим тешким временима. Домаће дестинације, које су коначно биле стале на ноге и очекивале да ће се успјети похвалити добрим резултатом ове године, увелико већ сумирају милионске губитке.

Тако су само на олимпијској љепотици Јахорини већ сабрали да су због короне склизнули у губитке од шест милиона марака и то за непун мјесец дана. Сви планови овог прољећа на Јахорини, која је коначно била постала топ дестинација у Европи али и шире, су отказани, због чега ће менаџмент наставити да и даље збраја губитке. Иста ситуација је и са осталим туристичким комплексима у Српској који настоје да изнађу новац како би бар исплатили плате запосленима.

За главу су се већ у првим данима марта ухватили и челници туристичких агенција јер су због короне отказали путовања за тај мјесец, али и за април. Из својих властитих средстава исплатили су клијенте који су отказали путовања, док је новац који је уплаћен за смјештај на тим путовањима заробљен у хотелима широм свијета.

Додатну муку им задаје и страх људи који су уплатили авансе за љетовање, па сада траже поврат новца, који они тренутно немају, јер је он прослијеђен ту­р-операторима који су организатори путовања. Због тога, по узору на колеге из Србије, нуде клијентима и ваучере које ће моћи искористити у року од годину како би отпутовали тамо гдје желе. Међутим, ни ту опцију грађани не прихватају јер је страх од короне већи и сигурно неће тако лако попустити и проћи.

Надлежне институције, прије свега Министарство трговине и туризма РС, не излази са конкретним плановима помоћи овом сектору, који запошљава велики број радника. Ако то не уради ускоро, јасно је да ће и оне туристичке агенције које постоје неколико деценија морати ставити кључ у браву. Иста ситуација је и са туристичким комплексима у Српској који ће, ни мање ни више, бити само руине од прије неколико деценија које ће сви избјегавати у широком кругу.

Јасно је да сви планови, како туристичког сектора, тако и осталих предузећа, јавних институција али и сваког домаћинства, падају као домине. Корона коси све пред собом и мијења све. Помоћ је потребна свакој грани привреде. Међутим, како је пракса била до сада да једни из кризе увијек извуку више, а други мање, не сумњамо да ће тако бити и овај пут. Али тиме треба да се позабаве надлежни и да овај пут свима помогну, а не само оним подобним, којих је дуг списак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана