Вирус ко вирус

Анита Јанковић-Речевић

Страх је осјећај који најбрже осваја човјека, а најновији смртоносни вирус корона изазвао је толике количине страха на планети да готово нема особе која се не прибојава и не размишља о посљедицама.

Његова појава изазвала је општу пометњу како у здравственом, тако и у економском смислу. Услиједиле су изолације, карантини, блокаде граница, обуставе летова, а добрим дијелом је заустављен и извоз робе из Кине, што је пољуљало предузећа која зависе од њихове сировине. Дошло је до пада на свјетским берзама, а Италија као једна од најпривлачнијих туристичких земаља могла би изгубити милионе евра због заразе која се шири њеним градовима. Од пада туризма страхује и сусједна Хрватска, гдје су вирусом за сада заражене три особе.

Велику штету додатно изазивају лажне информације о новооткривеним случајевима које бројни медији пласирају јавности. Стварању панике код људи доприносе и друштвене мреже, на којима се пласирају измишљене вијести о умрлима због корона вируса, теорије завјере о производњи вируса у свјетским лабораторијима. Све то тјера људе да се паралишу од страха, због чега немилице хрле у апотеке и маркете. У бројним градовима свијета полице у трговачким ланцима преко ноћи су остале празне, а медицинске маске готово да се нигдје више не могу купити. Да ствар буде гора, поједини апотекари су у томе видјели одличну прилику за зараду, па су цијене маски подигли у небо. Према тврдњама грађана из Италије, пакет маски достиже чак невјероватних 100 евра, а у Хрватској је цијена са 17 липа скочила на осам куна.   

Посљедица огромног страха је и још увијек неразријешена мистерија у вези с појавом новог корона вируса, а када се томе дода уопштено мало или готово никакво знање савременог човјека о микроубицама које пријете човјечанству, јасно је зашто је завладала општа паника. До свијести људи не допиру ни свакодневни позиви научника и медицинских радника да се не подлијеже паници и гомилању беспотребних намирница јер су, како тврде, изузетно мале шансе за оболијевање. Њиховим тврдњама у прилог иду бројке и статистике, будући да на свијету живи 7,5 милијарди људи, а до сада је укупно обољело нешто више од 81.000 становника планете, док је број умрлих нешто мањи од 3.000.

Постотак заражених у односу на укупан број становника планете у потпуности је занемарљив, што је једино мјеродавно у овом случају. Математичке рачунице које нико не воли потпуно су јасне и држе причу медицинара и научника који до изнемоглости понављају да је вирус корона ништа друго до обичан сезонски вирус грипа. Чак и да је много опаснији и да се покушава прикрити његова разорна моћ, стварање панике не може донијети ништа добро.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана