Вирус безумља

Вељко Зељковић

Вирус корона и његове разне алфабет мутације, како ствари стоје, оставиле су велике и за сада несагледиве посљедице и по ментално здравље људи. И то сваким даном постаје све очигледније и видљивије. Не само код нас, већ и широм “демократског свијета”. Од ЕУ гдје су планирали “укинути” Божић, преко Украјине и Балкана па све до Аустралије. Утисак је како је овај вирус највеће психолошке проблеме створио код дијела политичара, уништавајући у њиховим главама дијелове мозга одговорне за разум и прагматичност, али и за осјећај права и правде, а што се онда, наравно ланчано пренијело и на, како их они доживљавају, ниже феудалне класе.

У том свеопштем лудилу, медији као да се утркују да људе “хране”, трују и опасно поларизују, а што ствара један неподношњиви талас мржње и нетрпељивости који се опасно шири, а поготово на овим нашим балканским просторима. До којих неподношљивих граница све то иде могли смо видјети и у ових само пар дана нове године. Да ли је и о чему размишљао Шефик Џаферовић када је параду за 9. јануар и Дан Републике Српске назвао “маршем одреда смрти”.

Да је БиХ нормална држава, као што није, Џаферовић би одговарао за ширење националне мржње. Ако Кристијан Шмит сматра да је високи представник у БиХ, зашто није реаговао на једну овакву изјаву, али ни на “јавни позив” за формирање неких нових “зелених беретки”. Умјесто тога и даље се оспорава рођендан, уставно право на постојање и насушни опстанак Републике Српске. Шуме, пољопривредно земљиште... Шта је сљедеће, ваздух? И када је Српска, а која је током протеклих година неразумним и неуставним одлукама разних високих представника и Уставног суда БиХ, сатјерана уза зид, одлучила да заштити своја права, по слову Дејтона, онда се то покушава окласификовати некаквим сецесионизмом. Уводе се санкције и пријети тољагом са које је скинута шаргарепа.

Једноставно, Српска се свјесно гура у ћорсокак, да би направила погрешан потез и да би био обезбијеђен додатни аргумент за “интервенцију” и њено укидање. Овакав сценарио који је осмишљен у главама Џаферовића, Изетбеговића, Комшића, Турковићеве, али и свих оних који се толико воле представљати као “грађани”, ником доброг не може донијети. Требало би то да схвате и у самој ЕУ, Њемачкој, али и САД. Ако се погледа мало уназад, лако је видјети ко је довео до дестабилизације политичких прилика у БиХ. Није то била РС, већ бошњачка страна, која се понадала да ће након доласка на власт Џоа Бајдена успјети остварити своје националне циљеве, а главни је стварање унитарне БиХ по вољи једног народа, а што се уосталом могло видјети и из недавних изјава једног од функционера СДА Фадила Новалића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана