Виртуелни непријатељ све јачи

Данијела Бајић

Морбидне СМС поруке, које посљедњих дана махом дјеца шаљу једни другима у страху да им се нешто ружно не деси, само су дио у мору савремених опасности које вребају малишане.

Да је тако, најбоље потврђују многе опасне игрице, које су за собом као торнадо за кратко вријеме оставиле мноштво уплашене или чак повријеђене дјеце. Једна од њих је игрица "Плави кит", због које су поједина дјеца и у БиХ наносила себи бол урезујући шестаром или неким другим предметом кита на руци. Ништа мање није безазлена ни перверзна игрица "Шарене наруквице", која на сву срећу није прешла границу са Србијом. Ту су још и "Смртоносни селфи", "Игрице изазова" и многе друге чији је циљ да се дијете у најмању руку застраши.

Оне у овај опасан виртуелни свијет, који је великом броју малишана доступан путем мобилних телефона и рачунара, увлаче све више дјеце. Још ако се узме у обзир да су дјеца, по својој природи, радознала и радо би пробала оно што им је забрањено, чини се да овом проблему нема краја.

Ипак, стручњаци тврде да рјешење постоји, а кључ за излаз из овог хаоса је у рукама родитеља и наставника. За девијантна понашања малишана стручњаци највише криве родитеље, јер дјеци, која и не пропричају како треба, "ћушну" мобилни телефон како би их ућуткали. Касније се хвале како је њихово чедо паметно и са непуних пет година вјешто сурфа интернетом. Међутим, нису ни свјесни да дјецу на тај начин гурају у опасност, јер обично куцање на телефону лако може прерасти у жељу за гледањем примамљивих садржаја, којима обилује интернет, а за које се касније испостави да су штетни. С обзиром на то да је ријеч само о дјеци, која нажалост, често не разликују шта је за њих опасно, а шта не, они неријетко упадају у раље негативних страна виртуелног свијета и савремених технологија.

Због тога, драги родитељи, на вријеме заштитите своје малишане од опасних умова чији је циљ да преплаше дјецу и да им створе трауме. Разговарајте са својим малишанима и објасните им како да поступе у случају када добију морбидну поруку или позив да играју опасну игрицу.

Родитељима којима је важно да дјеца што раније науче да користе савремене технологије требало би да буде још важније да дјеца схвате ко може да вреба с друге стране и какве су његове намјере. Можда је најбоље да се присјете како су, не тако давно, дјеца без мобилних телефона и компјутера имала мирно и безбрижно дјетињство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана