Виктор Бубањ

Виктор Бубањ
Виктор Бубањ

Весни Суботић, која је 1992. године доведена у логор за Србе "Виктор Бубањ", касније назван "Рамиз Салчин", муслимански екстремисти убили су мајку, оца и старију сестру. Кад је један војник покушао да је силује, она је разбила флашу од воде и крхотине му забила у леђа. Он је искрварио, а њу су убили испаливши јој три метка из пиштоља у груди. То сам лично видјела, јер се све дешавало у нашој ћелији.

То је свједочанство Сарајке Н. Р., рођене 1972. године, коју су припадници "зелених беретки" ухапсили у мају 1992. године у њеном стану.

Она и још пет младих Српкиња, према њеном драматичном свједочењу, биле су константно силоване. Злостављало их је двадесетак војника Aрмије РБиХ. Она је свједок и да су ту, пред логорашима, почетком септембра 1992. стријељана четири заробљена српска војника.

Стражари су нас, свједочи даље она, да би нас присилили да будемо послушне, изводили у круг логора на лажна
стријељања. Пуцали су нам преко глава, а онда су нас враћали у ћелије уз "обећање" да ће нас убити сутра.

Кад је остала у другом стању командир логора тражио је од ње да потпише изјаву да су је Срби силовали и да ће јој дозволити да абортира, али то није смјела да учини, јер кад је једна дјевојка пристала на то одведена је наводно у клинику "Језеро" одакле се није вратила.

Један од логораша Јован Савић каже да је од батина и глади за само шест мјесеци, колико је он провео у том логору, умрло 47 Срба.

Дјелићи су ово мукотрпне борбе за голи живот српских заробљеника у злогласном логору "Виктор Бубањ".

Међународни комитет Црвеног крста заточенике логора "Виктор Бубањ" региструје тек крајем фебруара 1993. године. Тадашњем француском министру здравља Бернару Кушнеру средином 1992. није промакло да је ријеч о логору, али он то није пренио француској јавности, баш као што то није учинио ни тадашњи специјални изасланик УН за људска права Тадеуш Мазовјецки.

Још 2003. године Биро Владе РС за сарадњу са Хашким трибуналом поднио је оптужницу Тужилаштву трибунала против одговорних. Међу њима су и управник и командир у том затвору Бесим Мудеризовић и Рамиз Aвдовић које је SIPA по наредби Тужилаштва БиХ ухапсила јуче. То је прво хапшење у вези са злочинима у 126 логора за Србе колико их је било у Сарајеву.

Данас је на мјесту логора "Виктор Бубањ" Суд БиХ.

Српска крв је опрана, просторије су реновиране, али остаје питање хоће ли се икад у том суду, чији је предсједник Медџида Кресо, појавити иједан наредбодавац тих злочина из бошњачког војног и политичког врха.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана