Викиликс

Сандра Милетић
Викиликс

Оснивач веб сајта "Викиликс" Џулијан Aсанж испунио је своје обећање и до темеља уздрмао не само америчку администрацију, него и цијели свијет, објављивањем 251.287 повјерљивих докумената из Министарства спољних послова СAД.

Нису (за једне лудо храброг, за друге неодговорног и опасног) Aсанжа у његовој намјери спријечила ни упозорења Стејт департмента о опасностима у којима би могао да се нађе велики број људи, па ни хакери који су у недјељу, када су документа требало да буду објављена, срушили сајт "Викиликса", кога називају глобалним узбуњивачем јавности.

Тако су најпознатији свјетски листови "Њујорк тајмс", "Гардијан", "Монд", "Ел Паис" и "Шпигл" објавили на својим интернет сајтовима хиљаде повјерљивих докумената америчких тајних служби које им је доставио "Викиликс".

И цијели се свијет дигао на ноге. Наиме, у документима, који се односе углавном на посљедње три године комуникације Вашингтона са великим бројем амбасада и конзулата широм свијета, има заиста свега - од уцјена до шпијунаже.

Цијели је свијет тако сазнао шта амерички министри и амбасадори мисле о најутицајнијим лидерима на свијету попут Гадафија, Путина, Медведева, Берлусконија.... Ту је довољно само рећи да се спомињу ријечи параноичан, луд, слаб... Сазнаје се и да су обавјештајне службе СAД шпијунирале водеће личности УН, укључујући генералног секретара Бан Ки Муна.

Када је о БиХ ријеч, наводи се да државна имовина не треба да "блокира цијели напредак" у БиХ, посебно имајући у виду да актуелни тим УН у БиХ (OHR) није више ефикасан. Пише и да се помоћник државног секретара СAД за европска и евроазијска питања Филип Гордон сложио да актуелни систем који је међународна заједница инсталисала у БиХ не ради баш најбоље.

Пише и да је савјетник француског предсједника Саркозија Левит критиковао српског министра спољних послова Вука Јеремића да "не чини ништа да OHRабри Србе да се врате на Косово". Спомиње се и Словенија која је била уцијењена да прихвати једног затвореника из злогласног затвора Гвантанамо, ако њени челници желе сусрет са америчким предсједником Бараком Обамом. Занимљива је и директива Министарства спољних послова СAД од 31. јула 2009. послата америчким амбасадама у 30 градова, "од Aмана, преко Берлина до Загреба" а по којима треба шпијунирати дипломате из тих земаља при УН.

Неки од докумената који ће бити објављени у будућем периоду откриће и зашто Ратко Младић свих ових година није ухапшен, а са нестрпљењем се очекују и документ о америчкој улози у "Олуји", документ којим је Ричард Холбрук наводно обећао имунитет Радовану Караџићу.

Документа су у тренутку постала тема број један у сваком кутку свијета, а већ су услиједила објашњења, упозорења.

Шта ће тек да услиједи, можемо само да замислимо, јер оно што се у њима види, засигурно ће многима (благо речено) да засмета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана