Вијеће народа

Свјетлана Шурлан

Вијеће народа Републике Српске јуче је бирало предсједника и судије Уставног суда Српске, а бошњачки делегати очекивано, као и поједини српски делегати са партијском књижицом СДС-а (још очекиваније, с обзиром на предстојеће локалне изборе) потрудили су се да ствар закомпликују.

Бошњачки делегати, као и небројено пута до сада, настојали су на све могуће начине да блокирају рад ове институције, па су нашли стотину и један разлог да зашто Уставни суд не би требало да буде попуњен јуче, а што се њих тиче ни било када.

С обзиром на то да су Устав РС поново протумачили на само њима својствен начин, и када су увидјели да им објашњења и “аргументи” не пију воду, одлучили су да сједницу Вијећа народа и напусте.

Да им цијели труд не би био узалудан, на крају су се одлучили да ипак покрену процјену уставности донесених одлука. Ипак је, како кажу, важно који дан се бирају судије и њихов предсједник, а јуче није био дан за то.

Засметало је Бошњацима и то што остали делегати нису подржали да се предсједник Уставног суда Мирко Зовко, којем је истекао мандат, обрати као гост Вијећу, иако су годинама, а и јуче, делегати тврдили како Зовко не ради како треба и не ставља на дневни ред сједница суда њихове захтјеве за оцјену уставности и повреду виталног националног интереса. Јуче им је баш било стало да га чују.

Aргументи СДС-а, с друге стране били су чисто политичке природе. Уосталом, јасно је прописано да судије, што је СДС-у засметало, по избору више не могу да буду чланови политичких партија.

Како год, процедура избора предсједника и судија Вијећа народа беспотребно је закомпликована и исполитизована.

Чудно је како послије толико претходних промашаја, бар бошњачки делегати до сада нису утврдили знање. СДС ће тек да сабере корист коју су од свега имали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана