Видовићев урбанизам

Горан Маунага
Видовићев урбанизам

Од 2003. године, кад је Урбанистички завод РС као институција од посебног интереса за Републику Српске изненада прешао у руке бањолучког бизнисмена Јована Видовића, па све до данас, тај завод је, иако у називу носи име ентитета што му придаје значај државне институције, Видовићу служио искључиво за лично богаћење и избјегавање плаћања законом прописаног пореза.

Зато би, послије открића да је Видовић избјегао да Заводу плати око пет милиона марака за 174 урађена пројекта, и око милион марака пореза у буџет РС, требало размишљати о могућности поништења незаконите приватизације Урбанистичког завода.

Јер, иако је Завод 1993. године проглашен институцијом од посебног интереса за РС, његова приватизација на волшебан начин почиње 2002. године.

Тада је око 11 одсто државног капитала продато Синиши Хрњазу по цијени која је требало да буде тајна.

Кључни моменат преузимања Завода био је када исте године већина акционара, међу којима и град Бања Лука, Јовану Видовићу одобрава докапитализацију предузећа. Видовић је постао власник 48,88 одсто капитала.

За сада је очигледно да су у том случају потпуно заказали или Специјално тужилаштво или Јединица за посебне истраге МУП-а РС. Или обје те институције. Јер до доказа и докумената о криминалу новинари су и у овом случају дошли прије тужиоца и полиције.

Исто тако је и у "предмету Бањалучко поље". Новинари су прије неколико година изнијели доказе да је ту Видовић на превару присвојио шест дунума војног земљишта, фалсификујући документацију у грунтовници. Специјално тужилаштво РС од тада истражује тај случај, али никаквих резултата до данас нема.

Зашто? Пошто ни одговора о разлозима застоја те истраге из Специјалног тужилаштва и полиције нема, највјероватније да га зна сам Видовић и онај с ким се он о томе договорио.

Дугогодишње мутне радње око Завода требало је да истражи и Комисија за ревизију приватизације предузећа и банака у РС, чији је предсједник био Борислав Бијелић, који је затражио истрагу Специјалног тужилаштва РС, али који у међувремену постаје директор тог истог завода.

Након што је Бијелић од Завода себи обезбиједио велики стан, раднике је довео до отказа, а он је напустио фирму.

Истражни органи ће ваљда сада доћи до неких резултата, док радници Завода своју будућност у тој фирми виде једино у случају да Влада РС Завод врати у своје власништво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана