Видовдан - дан туге и поноса

Кристина Ћирковић
Видовдан - дан туге и поноса

Видовдан су јуче, као и кобне 1992. године, дочекале сузе на лицима житеља Сребренице и Братунца, у спомен на оне чији је живот свирепо и прерано окончан. Видовдан су уздигнутих глава поздравили оци Републике Српске у част и славу Војске Републике Српске, најзаслужније за слободу коју данас уживамо.

Слава војске у Добруну, једном од најстаријих манастира из доба Немањића и помен настрадалим Србима у Сребреници, у којој је прије седам вијекова основана Митрополија сребреничка, потврђују да српски народ није репа без коријена и да вијековима живи на овим просторима.

И опет, послије много, много Видовдана, можемо слободно рећи да ни једна српска жртва, ни једна суза, ни тужна судбина оних који су остали, нису били узалудни и да српски народ на овим просторима, поново дише пуним плућима.

Они који су своје животе оставили на Видовдан 1992. године и они који су га захваљујући њима доживјели, имају право да питају: Ко то још смије да игнорише српске жртве? Ко годинама покушава протјерати истину о масовном страдању једног народа и фабрикованим лажима прекрајати историју Срба, који су вијековима живјели на тлу БиХ?

Одговори су јасни нама, али и "њима", који су организовали прогон и покољ српског живља од Јасеновца до Јадовна, Пребиловаца, Кравице, Залазја и других стратишта, који свједоче о масовним убиствима једног народа. Страдали су само зато што су били друге, православне вјере.

Срби, који су доживјели и проживјели многе Видовдане, трпјели су и истрпјели најмонструознија мучења и опстали.

A и данас памтимо и не заборављамо гдје нас је то одвело - у слободу, кроз коју корачамо уздигнуте главе и с поносом у очима.

Памтимо то због нас и потомака наших, који ће живјети овдје и памтимо због будућности која заслужује да буде заснована на истини.

Памтимо и то да су муслиманске снаге из Сребренице планирале потпуно уништење српског живља у Подрињу. Памтимо и гдје су упадали у небрањена села и убијали српску нејач. Памтимо све и ниједну положену главу не заборављамо.

И тражимо да се отворе ладице и из кучина обмане извуку судбине овдашњег народа.

Тражимо да кривци буду кривци, а не жртве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана