Вежите појас

Дарко Момић

Потез министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача којим је 42 саобраћајна полицајца склонио са улице и одузео им бијеле опасаче, које су злоупотребљавали и користили за остваривање личне користи, свакако заслужује похвалу, иако се тешко отети утиску да је таква реакција министра могла да услиједи и много раније.

Када је прије два дана објављен први текст у нашем листу о несавјесним саобраћајним полицајцима у којем је наведено да им је дисциплинска комисија Службе за заштиту интегритета и законитости у раду МУП-а РС изрекла новчане казне од 20 одсто плате у наредна три до четири мјесеца, већина грађана била је огорчена, јер су сматрали да то није никаква казна за несавјесне полицајце. А зашто су били огорчени и зашто би то стварно била никаква казна, најбоље показује сљедећа хумористична анегдота.

“Питали полицајца за колико времена може да купи мерцедес и он одговори: - Зависи, али ако би се ухватио стоп палице и био безобразан према овим гастарбајтерима, за једно три мјесеца.

Питали потом граничног полицајца за колико он може да купи мерцедес, а он одговори: - Зависи, али ако би био мало појачан прекогранични саобраћај и ако бих сарађивао са цариницима, за једно мјесец дана.

И питали онда саобраћајног полицајца за колико може да купи мерцедес, а он одговори: - Зависи, али ако бих се обезобразио и ако би ме колеге пустиле да се мало размашем, за једно шест мјесеци.

Они што су га питали у чуду га погледаше: - Ма шта причаш? Овај обични полицајац може купити за три мјесеца, онај гранични за мјесец дана, а теби треба шест мјесеци?!

- Ох, па велика је фабрика мерцедес - одговори им мртав-хладан саобраћајац.”

Наравно да је анегдота преувеличана, као и свака анегдота, али на јако увјерљив начин дочарава како и колико “узимају” саобраћајни полицајци. Уосталом, ријетки су возачи који то нису искусили на сопственој кожи и који послије неуспјелих џокера “зови” или “помоћ пријатеља” нису пристали на “пола-пола”. Али не треба дизати вику само на несавјесне саобраћајце, ако ни због чега другог, онда зато што им је изречена казна која се поклапа са најгором народном клетвом, а која гласи “дабогда им'о, па не им'о”. Наравно да их не треба ни жалити зато што би сигурно имали озбиљних проблема да докажу несразмјер између прихода и имовине.

Али примање мита једнако је давању мита и зато не треба дизати вику само на саобраћајне полицајце, јер би то било јако лицемјерно. Онај кога никада нису пустили “гратис” и ко у телефонском именику нема бар једног саобраћајца, нека први баци камен. Сви остали - вежите појас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана