Вето

Ведрана Кулага
Вето

Иако је Република Српска у планираном року испунила своје задатке, именовала премијера и нове министре у Влади Српске, формирање извршне власти ипак се није наставило тако глатко.

Незадовољни расподјелом челних функција у Вијећу народа РС, усљед пропале политике уцјењивања, делегати Клуба Бошњака пронашли су повреду виталног националног интереса приликом избора Владе РС, односно њених министара и новоименованог премијера.

И онда, гле чуда. Бошњацима је мало требало да се "до пола" предомисле. Новоименованим министрима су дали "зелено свјетло", али не и Џомбићу. A шта је Влада без свог предсједника? Тако се поново стало са коначним формирањем извршне власти у РС, али на кратко.

Затварањем овог поглавља књиге о формирању извршне власти на нивоу Републике Српске, отворено је ново у којем је радња премјештена у Уставни суд РС који ће дати епилог цијеле приче конституисања Владе РС послије општих избора одржаних у октобру прошле године.

Посљедње поглавље биће исписано до краја јануара када ће Уставни суд донијети коначну одлуку о томе да ли је или није именовањем Aлександра Џомбића за премијера Српске повријеђен витални национални интерес бошњачког народа.

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда РС прихватило је јуче да разматра захтјев Клуба Бошњака за утврђивање повреде виталног интереса приликом избора Џомбића за премијера. Уставни суд РС, као и много пута до сада, добио је тежак задатак. Рад Владе РС је од огромног значаја за РС и њене становнике. Самим тим, веома је важно да она у што скоријем периоду почне са радом у новом сазиву који је потврдила Народна скупштина РС.

Бошњаци су заиграли почетком ове године опасну игру. Политиком уцјењивања временски су на кратко блокирали формирање Владе РС улагањем вета на избор премијера.

Било како било, Уставни суд ће пресудити и оцијенити, али и изрећи одлуку и то у, за сваку, похвалу, веома брзом року.

Aко се зна да је тај суд и раније доносио праведне одлуке, одбијајући бесмислена вета Клуба Бошњака можемо да се надамо да ће суд 31. јануара саопштити одлуку на основу које ће новоименована Влада РС почети са радом у пуном капацитету. На корист РС и њених становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана