Весело и прљаво

Милош Васиљевић
Весело и прљаво

Политичке партије из Републике Српске већ слажу коцкице како би привукле апстиненте, уз претпоставку да ће задржати старе гласове, али и “украсти” неки из противничких редова.

Још кампања није званично почела па, самим тим, чека се и начин на који ће дјеловати у кампањи, те који су то главни адути за добар изборни резултат.

Очигледно, за ове опште изборе, уз директни контакт са гласачима и митинге који ће бити остављени за сами крај, акценат већине партија биће стављен на друштвене мреже.

Управо због све веће популарности друштвених мрежа, али и времена људи, прије свега младих, на тим платформама странке имају “јаке” странице, гдје прије свега своје симпатизере, али и остале обавјештавају о даљим корацима, али и томе шта планирају урадити у скоријој будућности.

И док се у претходним кампањама код нас, ако изузмемо ону из 2020. године, када је за локалне изборе вођена онлајн кампања без већих окупљања због вируса корона, све сводило на велике митинге, ова ће бити атипична по много чему.

Директна комуникација показала се као ефикасна, па ће терен уз, “бомбардовање” на друштвеним мрежама бити база за већину политичких субјеката.

Мање од двије седмице остало је да видимо како ће почети кампања у Српској. Биће ово година када ће довлачење аутобуса и страначких војника у њима, судећи по најавама, у великој мјери постати прошлост. Није искључено да партије имају неколика већих скупова, али очигледно да су друштвене мреже и власт и опозиција препознали као велику шансу која је, успут, и релативно јефтина.

Неће ни сада недостајати политичких џинглова, спотова, билборда и пјесме под шаторима, али очигледно да ће политичари у кампањи више времена проводити у мањим групама.

Митинге остављају за сами крај како би показали своју супериорност у односу на политичке опоненте, али и да се увјере у снагу страначке инфраструктуре, па и вјерност.

Други октобар је близу, једни ће јурити три одсто, други мјесто више у парламентима, а посебно интересантна ће бити борба за инокосне функције. Извјесно је да ће бити весело. И прљаво. На то смо и навикли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана