Вехабије

Горан Маунага
Вехабије

Тачно онако како смо и предвиђали прије неколико година кад су групице вехабија по Федерацији БиХ тек почеле да се оглашавају супротстављајући се локалним имамима и званичним општинским властима, од којих неке већ тада нису имале ништа против тих радикалних исламиста, услиједило је омасовљење вехабијско-селефијског покрета, преузимање локалних џамија и увођење шеријатског права.

Недавно је у Бечу, у вехабијској централи чији је шеф Бошњак и хафиз Мухамед Порча, донесена одлука о куповини читавог бившег српског села у БиХ. Према процјени с терена, коју је извршио вођа вехабија из Горње Маоче Нусрет Имамовић, одлука је пала на село Горња Дубница код Калесије.

За разлику од ранијег конфузног начина рада вехабија у БиХ, њихово дјеловање у посљедње вријеме говори да се ради о добро осмишљеној организацији. Највећим напретком сматрају то што данас имају прећутну или, чак, јавну подршку представника власти у локалним заједницама у којима дјелују.

Управо такву подршку уживају у Калесији, општини чији је начелник Расим Омеровић њихов отворени заштитник. Омеровић их подржава чак и кад припадници СИПA претресу њихове куће због сумње да су повезани с тероризмом, Омеровић и у таквим случајевима унапријед пресуђује да је ријеч "о невиним људима, јер су то храбри браниоци БиХ".

За само годину, Омеровић је трасирао и у дјело спровео "легалан" начин протјеривања Срба, а насељавања вехабија у Горњој Дубници. Новац за повратак Срба преусмјерио је вехабијама, лажући и да пут у чију градњу је уложио 50.000 КМ, води ка изворишту воде.

Зато се данас стубови за електричну енергију у Горњој Дубници налазе тик уз кућу у којој живи Србин, али он нема струје за разлику од свих кућа у којима су вехабије. Истовремено, баш ниједна кућа за српске повратнике није обновљена.

Опструкција повратка Срба и помоћи оним малобројним који тамо живе, истина, траје од краја рата до данас, али кад је Омеровић кренуо у реализацију идеје о формирању вехабијског села, тај процес је баш убрзан. Насупрот томе, све вехабијске породице имају максималну Омеровићеву подршку. Aли, зато, ако из Горње Дубнице буде организован напад на какву институцију БиХ или неку страну амбасаду, као што је то недавно било организовано из Горње Маоче, највиши званичници оцијениће да се ради о "неважном појединачном изгреду". Aко је већ тако, онда нека баш "храбри вехабијски ратни браниоци БиХ" мирно формирају своје комуне засноване на шеријатском праву, али што даље од српских повратника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана