Вехабије у Српској

Горан Маунага
Вехабије у Српској

Послије формирања јаких вехабијско-муџахединских ћелија по Федерацији БиХ, попут оне у Горњој Маочи, официри "Aл-Каиде" устремили су се на Републику Српску. Своје нове базе почели су да формирају, за сада, у Јањи и Новом Граду.

То, као и увијек у самом почетку, још не изгледа опасно, али ако се у Републици Српској дјеловање вехабистичког покрета законски не уреди и не сасијече у зачетку и коријену, вехабије ће, као и свуда гдје се налазе, почети чуда да праве и по Српској.

За сада је, рецимо, у Новом Граду присутно "само" десетак вехабија, али толико их је у почетку било и у Горњој Маочи. Ту, на примјер, дјеца данас уче по школском програму Саудијске Aрабије, а очеви им имају честе обуке и вјежбе у бојевом гађању. Aко се не буде хитно и превентивно дјеловало, до тога ће сигурно да дође и у Српској.

У Новом Граду група од десетак вехабија за сада се огласила тако што су се супротставили локалном имаму у току вјерске службе. Слиједи покушај омасовљења покрета, преузимања локалних џамија и увођење шеријатског права и прописа.

Јавност тек у посљедње вријеме постаје свјеснија размјера сукоба који производе вехабије. Вехабијски покрет, чији припадници себе сматрају борцима за "чисти ислам", у БиХ се све више намеће. Вехабијама се називају они који заступају радикално, наметљиво и искључиво тумачење ислама.

До рата 1992. године и доласка арапских држављана, вехабијско учење ислама никад није практиковано у БиХ. Сукоб вехабија, који себе називају "сљедбеницима Курана и сунета", са онима који практикују традиционални ислам, у ФБиХ је достигао интензитет физичких обрачуна. Вехабије су покушале да запосједну Цареву џамију у Сарајеву, те џамије у Коњицу и Мостару. Жељели су да у њима обављају свој молитвени обред, који се знатно разликује од традиционалног.

Вехабије су у септембру прошле године претукле неколико учесника сарајевског љуеер фестивала. По ФБиХ "патроле" вехабија, као "шеријатска полиција", малтретирају младе парове који се љубе у јавности.

Поразно је и то што истраживања показују да се 13 одсто од око два милиона Бошњака изјаснило да поштује доктрину вехабија.

Они су до сада своје ћелије распоређивали у граничном појасу са Српском, а сада су прешли и ту границу. Српска ће се тешко, ако не буде имала подршку представника међународне заједнице, сама одупријети том надирућем свјетском злу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана