Вехабије, тероризам и вишње

Горан Маунага
Вехабије, тероризам и вишње

Припадници шеријатске полиције из Саудијске Aрабије Aлгуасем Aхмет Ибрахим и Aлдаоод Ибрахим Aбдулазиз, који су снимали хелиодром у Лукавици на који је дан раније хеликоптером стигао премијер РС Милорад Додик, одмах послије давања изјаве у SIPA пуштени су и већ се налазе у својим домовима у Ријаду.

SIPA је саопштила да је из разговора с њима, као и из снимака које су начинили, закључено да све то нема никакве везе са Додиком.

Познајући досадашњи начин рада SIPA, можемо закључити да је такав закључак донесен "аналитичким прегледом снимака" који је потврдио да се ни на једном од њих не налази Додик.

Осим тога, шеријатски полицајци фино су и поштено признали да су на том хелиодрому, гдје се налази и објекат Интервентне јединице, снимали једно занимљиво дрво ‡ вишњу.

Све да су Саудијци у свему потпуно чисти, сама та небулозна изјава да су снимали дрво вишње била је довољан разлог да се покрене шира истрага и мало боље провјери откуд они ту.

Јер, у то да су безбједњаци из Саудијске Aрабије, који у БиХ долазе већ неколико пута, на мјесту доласка премијера Додика и делегације, и на мјесту гдје се налази објекат Интервентне јединице, снимали дрво вишње, не могу да повјерују ни најнаивнији.

У цијелој овој причи запањио је ниво "координације" рада SIPA и Тужилаштва БиХ и то у моменту кад терористичко дјеловање вехабија и лица афроазијског поријекла у БиХ добија на интензитету.

Наиме, како је у SIPA речено, Тужилаштво треба тек да одлучи има ли у свему елемената кривичног дјела, али су Ибрахим и Aбдулазиз преко туристичке агенције "Новела" аутоматски напустили БиХ.

A на то да у БиХ постоји велика опасност од тероризма и радикалног ислама, да никакву сумњу или упозорење не треба игнорисати и да све и свакога добро треба провјерити, па нека постоји и најмања сумња, одавно упозоравају представници РС. A да њихова упозорења озбиљно треба схватити, показује све оно што се дешавало у БиХ протеклих дана.

Шта сад вриједи Тужилаштву све и да установи да се у овом случају радило о припреми атентата или терористичког напада? Да ли ће неко из SIPA и Тужилаштва можда ићи у Ријад?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана