Вехабије из Маоче

Горан Обрадовић
Вехабије из Маоче

Полицијском акцијом "Свјетлост" у Горњој Маочи, у којој је у понедјељак ухапшено седам вехабијских вођа и пронађена већа количина наоружања, потврђени су сви досадашњи медијски натписи о томе да припадници овог радикалног исламског покрета стационирани на подручју Маоче представљају велику опасност за БиХ.

Aкција је показала да вехабије из Горње Маоче представљају озбиљну пријетњу како безбједносном систему земље, тако и безбједности свих њених грађана и да тај проблем треба озбиљно да се схвати.

Чуди једино то што полицијске и безбједносне агенције нису раније нешто предузеле, јер је "јавна тајна" да се вехабије налазе у Маочи и да се наоружавају.

И поред бројних новинарских текстова (а највише оних у "Гласу Српске") у којима се наводи да је ово мјесто главно окупљалиште вехабија, као и да они ту вјежбају бојева гађања, надлежне институције чекале су мјесецима, па и годинама да би покренуле ову акцију.

Застрашујуће је то што у том мјесту не важе закони БиХ, већ су напротив, небројено пута прекршени. Тако су се вехабије наоружавале, вјежбале бојево гађање, а школовање у овој вехабијској заједници није се обављало по образовном систему БиХ, већ по јорданском.

Због свега овог не може, а да се не постави питање о пропустима у полицијским и безбједносним агенцијама, као и суштинско питање да ли неко штити радикалне исламисте, односно вехабије и селефије у БиХ.

Зар за ранију полицијску акцију нису била довољна упозорења о наоружавању, изјаве становника тог села о томе да чују пуцњаву…?

Aкција јесте спроведена и то треба похвалити, али колико ће она бити ефикасна остаје да се види.

Јер допуштено је да проблем Горње Маоче постане огроман, да се екстремисти добро организују и "пусте коријење" и тешко да ће тај проблем бити ријешен једном акцијом која је требало да се догоди много раније.

Ипак, ствари се јесу покренуле са мртве тачке, а шта ће даље бити остаје нам да видимо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана