Вехабије и тероризам

Сандра Mилетић
Вехабије и тероризам

У терористичком нападу вехабија на полицијску станицу у Бугојну, који се догодио у недјељу у раним јутарњим часовима погинуо је полицајац Тарик Љубушкић, а још шест његових колега је повријеђено.

Десило се тако оно чега смо се годинама прибојавали, а што, нажалост, није ни било неочекивано с обзиром на то да се годинама упозорава на постојање и организовање терористичких група у БиХ.

Упозоравали су представници Републике Српске небројено пута на опасности од тероризма и радикалног вехабијског покрета у БиХ, али нико их изгледа није слушао. Тачније, нико није хтио да их чује, а камоли да нешто предузме.

И медији су небројено пута писали о наоружавању вехабија у Горњој Маочи, о дјеловању којекаквих сумњивих организација и особа које су повезане са тероризмом у БиХ.

Да то нису биле претјеране приче и да се на њих требало на вријеме реаговати, показало се сада, када је припадник вехабијског покрета Харис Чаушевић звани Окс путем даљинског управљача активирао експлозивну направу велике разорне моћи иза зграде полицијске станице у Бугојну.

Осим Чаушевића, који је признао ово дјело, полиција је ухапсила и Џемала Тојагића из Доњег Вакуфа, Нермина Aвдибашића и Aдмира Харачића, те још двије особе.

Медији преносе да је напад у Бугојну изведен по "класичном обрасцу радикалних исламиста" и да је циљ Чаушевићеве групе био да, по визијама вехабије Ријада Рустемпашића, заплаши друштво и државу. То је у Бугојну и урађено, јер су ту и у средњој Босни радикални исламисти најјачи и ту су могли да припреме такав напад.

Много се питања отворило у вези са овим догађајем. Између осталог, како је могуће да се група вехабија из Бугојна неометано наоружа експлозивом? Да ли је ико вехабије пратио, ако се зна да је ријеч о сумњивим особама и да је Чаушевић пријетио и Сулејману Тихићу и да је имао свој веб портал радикалне исламистичке организације? Чак је и на свом профилу на "Фејсбуку" остављао поруке из којих је јасно о каквој је особи ријеч. Прате ли се заправо такве особе? Или у БиХ може да ради ко шта хоће.

Нама остаје само да се надамо да се нешто слично неће поновити и то са, не дај Боже, више жртава. И да се надамо да ће надлежни коначно почети да раде свој посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана