Вехабија вехабији

Жељка Домазет

Горња Маоча је у жижи јавности у БиХ и ван ње само када је ријеч о терористичким нападима, плановима за терористичке активности и другим нелегалним работама.

Шта се тамо заиста збива нико сем њених житеља не зна, јер до овог дијела БиХ нико не иде осим у ријетким приликама када се спроводи нека акција полиције. Чак и тада није до краја расвијетљено шта се заиста тамо дешава. Једино што не крију становници овог дијела на све начине ове чудне земље јесте чињеница да не признају њен уставни поредак нити њене законе.

Пошто нико не зна колико ова земља има становника, јер је посљедњи попис обављен прије више од двије деценије, сви са нестрпљењем чекају шта ће пописивачи утврдити, те коначно иза леђа оставити све манипулације бројкама и свим оним што бројке чине. Но, без обзира на то што ће попис бити обављен, не може се са сигурношћу рећи да ли ће он заиста дати одговор на сва питања и да ли ће његови резултати бити валидни. Наиме, Маоча која је одлучила да и даље остане са етикетом мистике, нови попис дочекује са кампањом становништву да се током пописа привремено иселе како би остали незабиљежени. Да прича буде комплетна потрудиле су се власти у Сребренику које су близу одлуке да попис у Горњој Маочи врши управо један од њених становника и сам вехабија који се пријавио за пописиваче. Адут им је пракса Агенције за статистику да се за пописиваче ангажују они који познају терен на којем се попис врши. Какве ће то податке из свог комшилука донијети пописивач из Горње Маоче биће занимљиво видјети.

Да се нешто чудно у свему томе дешава јасно је, јер ако су становници најавили исељавање у вријеме пописа онда ни овај пописивач засигурно неће пописати реалну слику бројности овог вехабијског мјеста. Нејасно је такође како ће и која имена наводити приликом пописа и колико ће она бити вјеродостојна јер је чињеница да сем оних које су добили приликом рођења имају и она која су добили приступајући у вехабијску заједницу. Колико ће Агенција за статистику успјешно преконтролисати све што се буде пописивало у Горњој Маочи под знаком је питања јер готово је пословична чињеница да се у ово подручје може ући једино са дугим цијевима напросто зато што је улаз тамо забрањен за све оне који немају дуге браде и кратке панталоне.

Не буде ли ова земља до краја приликом пописа рашчистила бројност и у Горњој Маочи онда је сасвим сигурно да ће се овим нехајем стање из ове заједнице све више ширити на цијелу БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана