Већ виђено

Вељко Зељковић

Пројекат вриједан 200 милиона евра, инвестиције, нова радна мјеста, енергетска и економска стабилност, бољи живот грађана... Нажалост, све ово не интересује бошњачку политичку елиту. Показало се то још једном на примјеру издатих концесија за градњу неколико хидроелектрана на ријеци Дрини, а које ти врли народни трибуни покушавају оспорити.

За њих је неприхватљиво да Српска издаје било какве концесије, дозволе и гради капиталне енергетске објекте без сагласности органа са бх. нивоа, а поготово ако је у ту читаву причу укључена и Србија. Да је којим случајем нека њемачка компанија била заинтересована за овај пројекат, ништа не би било спорно. Овако, све је неизвјесно и проблематично, те је групица посланика из ФБиХ поднијела апелацију Уставном суду БиХ тражећи од ове “непристрасне” правосудне институције да оспори додијељену концесију. Већ виђено, зар не?!

Политичари из Сарајева искористили су овај пројекат за још једно обрачунавање с Српском, показивањем и доказивањем како је све у БиХ државно. Од шума, пољопривредног земљишта, вода, па чак и ријечних корита. Вјероватно ће на крају покушати да оспоре и ваздух који грађани у Српској дишу.

Иако је Дејтонским мировним споразумом јасно дефинисано да се ради о имовини ентитета, ови политичари годинама то покушавају оспорити и промијенити. Покушава се додатно дерогирати овај споразум, умањити овлашћења Српске и отети дио територије која јој припада. То што би због “стајања” овај пројекат могао пропасти, а поготово када европско тржиште вапи за чистом енергијом, њих не брине.

Како би и дошли до тог циља, у ову причу је поново увучен Уставни суд БиХ, којим господаре иностране судије и “страначка” лица у тогама постављена од стране СДА. Они су већ сличан сценарио покушали спровести када је у питању пољопривредно земљиште, а сада су на ред дошли водни ресурси. Биће интересантно видјети како ће се овај суд изјаснити о овом питању, јер не постоји ниједан правни, а ни уставни основ да ова апелација буде разматрана.

Овакве и сличне приземне политичке игре бошњачких партија никуда не воде, јер заустављају пројекте и инвестиције, те претварају БиХ у црну рупу која ће на крају сама себе прогутати. Прогутаће је жеља бошњачких партија да имају ексклузивну “концесију” над БиХ.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана