Већ ви­ђе­но

Ма­ри­на Чигоја
Већ ви­ђе­но

Фе­де­рал­не влас­ти ни­ка­ко да се до­зо­ву па­ме­ти! Због, бла­го ре­че­но, нео­збиљнос­ти по­ли­ти­ча­ра у ФБиХ, аран­жман са Ме­ђу­на­ро­дним мо­не­тар­ним фон­дом (ММФ) већ не­ко­ли­ко пу­та до­ве­ден је у пи­тање.

Иако се већ не­ко­ли­ко пу­та ФБиХ про­вла­чи­ла кроз "игле­не уши", то та­мошњим по­ли­ти­ча­ри­ма ни­је ни­шта зна­чи­ло. Они су, по на­ви­ци, и ово­га пу­та са­че­ка­ли "пет до два­на­ест", да би по­ку­ша­ли да испу­не оба­ве­зе ко­је су са­ми при­хва­ти­ли. Та­ко ће и овог пу­та чи­та­ва БиХ са стрепњом че­ка­ти одлу­ку ММФ-а о нас­тав­ку или рас­ки­ду аран­жма­на са БиХ.

Ми­си­ја Ме­ђу­на­ро­дног мо­не­тар­ног фон­да, са Кос­та­сом Крис­тоуом на че­лу, ју­че је до­пу­то­ва­ла у БиХ и ту ће до 17. ма­ја раз­го­ва­ра­ти с влас­ти­ма у БиХ у окви­ру дру­гог пре­гле­да стенд-бај аран­жма­на. По­сли­је то­га тре­ба­ло би да бу­де сас­тављено но­во пи­смо на­мје­ре.

Ипак, ни­је­дан гра­ђа­нин БиХ не мо­же а да се не за­бри­не због ис­хо­да ове кон­тро­ле. Јер, по­зна­та је чињени­ца да ФБиХ још ни­је усво­ји­ла за­ко­не ко­је тре­ба, а да ли ће и ка­да – не зна се. Гу­би­так аран­жма­на, ако до то­га до­ђе, сасвим си­гур­но нај­ви­ше ће осје­ти­ти упра­во "оби­чни" гра­ђа­ни, по чи­јем џепу се уви­јек уда­ра.

О озбиљнос­ти си­ту­аци­је у ко­ју ФБиХ до­во­ди чи­та­ву земљу, нај­боље го­во­ре све чеш­ћи штрај­ко­ви у овом ен­ти­те­ту. Со­ци­јал­ни не­ми­ри у ФБиХ тек се оче­ку­ју ако де­фи­ни­ти­вно про­па­дну ови про­је­кти.

Упра­во за­то је нес­хватљиво по­на­шање та­мошњих по­ли­ти­ча­ра, ко­ји пи­тања од пре­су­дног зна­ча­ја по њих рје­ша­ва­ју у посљедњи тре­ну­так.

Осим што су се­бе до­ве­ли у ни­ма­ло за­ви­дну си­ту­аци­ју, влас­ти ФБиХ су неи­спуњавањем пре­узе­тих оба­ве­за, по ко зна ко­ји пут, до­ве­ле у пи­тање еко­ном­ску ста­бил­ност ци­је­ле земље.

Јер, у свим ра­ни­јим кон­тро­ла­ма про­блем ни­је пред­стављала ни РС ни БиХ, већ са­мо ФБиХ. Та пра­кса је нас­тављена и са­да, а пи­тање је ко­ли­ко ће ММФ још има­ти стрпљења за не­од­го­вор­но по­на­шање фе­де­рал­них по­ли­ти­ча­ра.

A и за­што би? Већ не­ко­ли­ко пу­та су упо­зо­ре­ни и већ не­ко­ли­ко пу­та та ис­та упо­зо­рења игно­ри­шу.

Ло­ше је је­ди­но то што ће посљеди­це њихо­ве не­од­го­вор­нос­ти сно­си­ти и они ко­ји то ни­чим ни­су иза­зва­ли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана