Ватра, дом и директор

Драгана Орловић

Прије десетак дана у Средњошколском дому у Бањалуци избио је пожар.

 Док су ученици мирно спавали, нису могли ни да наслуте да им живот о концу виси. Ватра је избила у приземљу, али се потом муњевито проширила спратовима и пријетила да прогута све пред собом. Срећом, жртава није било, и то захваљујући тамошњем васпитачу који је брзо одреаговао и спасио чак три стотине ученика.

Трагедија је спријечена.

Међутим, оно што се сутрадан могло чути из медија било је помало нелогично. Апсурдно. Васпитач који се показао као херој, није смио ништа да коментарише јер му је то директор овог дома Миломир Мартић забранио.

Али ту Мартићевом нелогичном понашању није био крај. Због окупљених новинара позвао је полицију.

Полицијску интервенцију захтијевао је ни мање - ни више због тога што су новинари од њега тражили да узму изјаву. Баш чудно, новинари, па још му изјаву тражили.

Полиција је наравно одбила да интервенише. А и шта би друго!

Ипак, све би се то до сада вјероватно и заборавило, јер су нови дани собом донијели нове догађаје и проблеме, да Мартић није наставио са својим (не)понашањем.

Почео је да пријети и врши притисак на ученике који станују у овом дому, тражећи од њих да напишу исказе у којима ће навести да није било пожара.

Машући испред носа кривичним пријавама двије ученице је "лијепо" пропитао и рекао шта им слиједи ако се оглуше на његове ријечи. Какав дим, какав дом, па ваљда он зна, он је директор.

Е сад, шта рећи на све то. Како оцијенити, а не погријешити. Како уопште бити објективан и разуман на овакве неразумне чињенице.

Боље ништа, док се детаљна истрага не обави. Да, управо тако, истрага и то до најситнијег детаља.

Не смије се допустити да се дешавају овакве ствари у једној образовној установи. Да некажњено прође неко ко тјера ученике да мијењају свој исказ и да им уз то још и пријети.

И то у присуству његовог колеге, једног другог директора, који је такође ту неовлашћено сједио, слушао и пропитивао.

Можда за ове директоре прије десет дана пожара и није било, и можда су ватрогасци, полиција и новинари све то сањали. Али, овај дим што сада куља из ове установе, тешко ће сакрити, јер је пожар већ букнуо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана