"Васкрсења" Дејтонског споразума

Жељка Домазет

Да БиХ све више изгледа попут чувене "Топ листе надреалиста" доказала је и невјероватна прича са примјерцима Дејтонског споразума.

Оригинални примјерак који је добила Хрватска, као гарант потписивања овог мировног споразума, по свим протоколима и у складу са заштитом архивске грађе, чува се у Министарству иностраних послова ове земље.

Гдје су примјерци које је након потписивања на исти начин требало да чувају надлежни у БиХ, за коју је то најважнији документ који дефинише њено уставно уређење, питање је на које годинама нико није дао одговор.

Прије скоро деценију бивши члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић јавност је обавијестио да споразума који је требало да буде код "колективног шефа" ове земље нема, а гдје је примјерак који је добила РС никада није ни објелодањено.

Зато је вијест о томе да је један примјерак Дејтонског споразума нађен у Палама у приватној кући бившег шофера у први мах дјеловала као да је са каквог сатиричног портала. Још је невјероватније да је паралелно са том информацијом услиједила и она да се оригинални примјерак одједанпут појавио и у згради Предсједништва БиХ у њиховој архиви и то након што је пронађен иза некаквог кауча током кречења.

Истраге и вјештачења која би требало да услиједе након ових открића показаће да ли је ова земља након више од двије деценије дошла до оригиналних примјерака Дејтонског споразума и ако се испостави да је то заиста тако, биће добро да га коначно ратификује, јер то ни до данас није учинила.

Биће такође занимљиво истражити како је након скоро десет година документ "васкрсао" у Предсједништву и како је дошло до тога да по најважнијем документу пада прашина и да су га у приватној кући чували укућани и два добермана.

Надреализам није стран у БиХ и у њој надреалне приче станују као ни у једној другој земљи.

А након проналаска "Дејтонских споразума" у Палама и у Предсједништву макар је у БиХ занимљивости на претек.

А како ствари стоје, надреалне забаве ће сасвим сигурно бити још.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана