Вапај из Сребренице

Крстина Ћирковић

Да је дванаестогодишња власт Бошњака у Сребреници достигла кулминацију у примјени политике двоструких аршина и омаловажавања Срба, потврђују учестали позиви домаћим институцијама власти да се стане у крај самовољи појединаца, због којих је угрожен живот и опстанак српског становништва на овим просторима.

На то указује и посљедњи апел властима Републике Српске у којем представници овог народа траже заштиту од невиђених облика дискриминаторског дјеловања.

Локални владари које СДА већ 12 година “регрутује” у Сарајеву и Тузли савјесно су обављали своје мисије у Сребреници, у којој данас има свега, осим народа.

Познато је да су права Срба, од повратка на предратна огњишта до запошљавања, одавно угрожена. Познато је и да се тенденциозним општинским одлукама покушава протјерати све што је српско у Сребреници, која је колијевка православља. То потврђује посљедње упирање замјеника начелника Ћамила Дураковића да, игноришући важеће законе Републике Српске, отворено поручи Србима да, док је он на власти, неће добити дозволу за градњу цркве у Дугом Пољу и за градњу спомен-обиљежја у Солоћуши. Разлози су му невјероватни.

Чињенице показују да се Срби још дуго не могу вратити у предратна мјеста живљења јер су донатори, по упутствима локалне бошњачке власти, заобишли Ратковиће, Радошевиће, Крњиће, Костоломце и друга мјеста.

Али, представници СДА нису све ове године имали маћехински однос само према Србима. Истина, дискриминацију према њима су отворено показивали, јер им нису ништа дали. Својима су давали мрвице, а колач су дијелили они који се заклињу Сребреницом, а њена добра уживају у удобним кућама и становима по Сарајеву, Тузли...

Сребреница је, нажалост, постала Мека гдје шачица “викенд политичара” дискриминише и Србе и Бошњаке. Разлика је само у томе што своје тапшу по рамену и обећавају, нарочито у овој години избора, јер им се учинило да би могли добити још једну шансу. Радиће на своју руку и против закона и људи, све док им неко не каже да је доста и да је дошао крај безакоњу. Да је дошао крај игнорисању закона Српске.

Томе се надају Срби из Сребренице и због тога траже помоћ од институција власти Републике Српске. И очекују да стигне, због будућности и останка на просторима Сребренице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана