Вапај фармера

Милош Васиљевић
Вапај фармера

Да невоља никад не иде сама, најбоље су на својој кожи осјетили фармери у Српској, понајвише у Семберији, које је покосила афричка куга свиња као кулу од карата. Године рада, посвећености, труда и улагања у газдинства, у пољопривредној производњи знају некада да буду и узалудне јер пуно је фактора, као што је то овај који хара у посљедњих 15 дана, на које се једноставно не може утицати.

И док без радног времена, дању и ноћу заврнутих рукава, од сопственог рада поштено прехрањују породице и зарађују хљеб са седам кора, увијек у подсвијести морају бити спремни за непријатна изненађења. Нажалост, она су неминовна и не тако ријетка, а свједоци смо били и бруцелозе са жариштем у Невесињу. Навикли на угинућа, интервенције ветеринара, цијене испод било какве рачунице, лош пласман и прекомјеран увоз, сада на листи приоритета морају пописати одштету како би поново стали на ноге и кренули напријед.

Онај ко одраста у таквој радној атмосфери и ко баш из фарме обезбиједи пристојан живот породици, прославља славу, Божић, оде на море и школује дјецу, еутаназирање животиња доживљава стресно, па чак и са понеком сузом. Међутим, да би из великог проблема изашли и вратили се тамо гдје су стали, висина одштете за све свиње мора бити адекватна, односно по тржишним цијенама, а помоћ институција мора бити ургентна.

Тако за крмаче фармери траже минимално 2.000 марака, за прасад од пет од седам марака, а за товне свиње били би задовољни износом од четири и по марке по килограму. Пуно је аспеката који ће утицати за исплату штете проузроковане афричком кугом свиња, а неки од њих су и расни састав, старост, квалитет. У ресорном министарству разматраће правилник који ће прецизирати начин исплате, али не и своту новца која ће припасти фармерима јер тржишне цијене диктирају коначан износ.

Осим одштете, за фармере је кључно и послушати савјете експертског тима који ових дана борави у Бијељини како би покушали да науче нешто ново, како сузбити болест те, евентуално, ако су постојале грешке, спријечити их. Оно што је сигурно јесте да је штета огромна, око три милиона марака, а уклоњено је до сада више до 3.000 свиња.

Оно што је још сигурније, ово ће изазвати нове озбиљне проблеме у домаћој производњи, а многим фармерима ово је примарни и једини извор прихода.

Дефинитивно, као никада до сада потребна им је помоћ. Вапај фармера не смије бити узалудан јер је утемељен на муци и спољним факторима на које нису могли утицати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана