Вапај без одјека

Анита Јанковић Речевић
Вапај без одјека

Изнесени страхови и вапаји за помоћ упућени са страница "Гласа Српске" прошле седмице од стране узгајивача свиња да власти хитно предузму мјере којима би био спријечен шверц прасади и тако елиминисан ризик да афричка куга стигне у земљу, нису послужили сврси.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саво Минић саопштио је у четвртак да је болест нажалост стигла у штале једног породичног домаћинства у бијељинском селу Средњи Драгаљевац, а дан касније да се сумња на још два жаришта у истом селу.

Црне слутње узгајивача тиме су се обистиниле, а ситуација на терену, према ријечима пољопривредника, није ни изблиза банална. Према њиховим наводима од афричке куге свиња протеклих дана угинуло је више животиња у неколико различитих домаћинстава на подручју Бијељине.

Ријеч је о зарази која погађа домаће и дивље свиње и иако вирус није опасан по здравље људи, и те како утиче на привреду земље у којој се појави, јер подручја погођена овом кугом трпе озбиљне финансијске губитке, прије свега због угинућа животиња, али и забране извоза свиња и меса. Огромне трошкове изискују и мјере контроле, а стручњаци тврди да искорјењивање болести може трајати годинама, јер вакцина не постоји.

Република Српска, истини за вољу, годинама спроводи низ превентивних мјера које за циљ имају спречавање појаве афричке куге свиња, а БиХ је у августу 2019. године посегла за спуштањем рампе на увоз живих свиња, меса и месних прерађевина из Србије због појаве болести у тој земљи. Што се тада показало као исправан потез, јер су фарме сачуване и штета избјегнута.

Поставља се питање зашто власти у БиХ исто нису урадиле и сада, будући да се болест још у мају појавила у сусједној Србији. Није се размишљало или су штићени интереси експорт-импорт фирми?

Шта год да је разлог срамотно је што је та конкретна мјера овај пут изостала и што су сељаци доведени до губитака. Још је горе ако су тврдње узгајивача о шверцу свиња тачне, односно да су поједини увозници прасад намијењену клању стављали на фарме ради узгоја, без контроле и карантина. И што произвођачи на њих упозоравају већ дуже вријеме, а нико не реагује.

Иза домаћих узгајивача свиња у Српској већ је неколико нерентабилних година. У претходном периоду многи су били приморани да преполове број животиња на фармама, јер није било економске рачунице, понајвише због прекомјерног увоза. Сада када је понуда свиња отањила у Европи и земљама региона и када им се због нешто виших цијена стоке и меса коначно насмијешила зарада, болест је запријетила новим губитком. Ако се испостави да је и новонастали проблем  због извоза, БиХ је дефинитивно случај за посматрање. Земља која сама себи копа раку и не мисли добро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана