Валентин Инцко и грађевинска мафија

Жељка Домазет

Како изгледа мултикултуралност високог представника у БиХ Валентина Инцка најбоље показује његов однос према националним споменицима у Сарајеву, који још тек у траговима чувају сјећање да је некада у овом граду сем бошњачког живио и градио српски, хрватски и јеврејски народ.

Наиме, једино плански грађено насеље у духу модерне Црни врх, које је Комисија за очување националних споменика БиХ једногласно прогласила спомеником првог степена заштите и јасно прописала како се према њој треба поступати дошла је на удар сарајевске грађевинске мафије, капитала "Рајфајзен групе" и све то уз Инцкову подршку.

С обзиром на то да су одлуке Комисије, чије је функционисање уграђено у Aнекс осам Дејтонског споразума, старије од било каквих одлука и рјешења овдашњих сарајевских институција, да би наставила свој рушилачки посао који је недавно обуставила Комисија, грађевинска мафија потпомогнута капиталом "Рајфајзена" посегнула је за другим адутом, лицемјерним Инцком.

Управо овај међународни "ауторитет" који је очигледно изгубио компас и намјерно заборавио због чега је у овој земљи, послао је несвакидашњи допис Комисији од које тражи да преиспита и поништи своје одлуке о Црном врху и вилу "Маркезић-Корн" изузме из цијеле приче. Они који се сјећају како је ова вила некада изгледала тврде да је управо она једна од највреднијих и најстаријих грађевина овог културног добра, а познаваоци градитељства без двоумљења кажу да попут Црног врха у свијету постоје само још два слична очувана насеља - у Тел Aвиву и Штутгарту.  

Сем јасних доказа да је ријеч о злоупотреби положаја уваженог Инцка, допис није разријешио дилему да ли је овај "врховни тумач" Дејтонског споразума сем ове функције у међувремену добио и функцију заступника "Рајфајзен групе" у овој земљи у којој је изгледа сваки јавашлук нормалнији од било чега цивилизованог.

Једно је сасвим сигурно да је Инцко на најбезочнији и најбруталнији начин злоупотријебио своју функцију, сем високог представника добио и епитет багеристе и на тај начин урушио и задњу трунку кредибилитета коју је OHR у БиХ имао.

Подлегне ли Комисија овим Инцковим притисцима и намјерама, те ако не учини ништа да заштити вилу "Маркезић - Корн" и комплетно насеље Црни врх биће саучесник незапамћеног урбицида над Сарајевом који се дешава скоро двије деценије послије рата.

 

 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана