Вакцине

Драгана Орловић

Како стигне јесен, тако стижу и прехладе и грип, па се многи на разне начине довијају како да избјегну вирусе.

Једни већ на прву кијавицу одлазе у апотеке по прегршт таблета и сирупа, други стоички све подносе - уз покоји чај и лимун, док се трећи воде оном - да здравље улази на уста, па уз много бијелог лука и сланине ратују са вирозама…

Ипак, има и оних који желе да се вакцинишу против грипа, јер је то, бар према препоруци љекара, најсигурнија превенција. Ако не припадају угроженим категоријама као што су пацијенти на хемодијализи, дијабетичари, срчани болесници те лица са посебним потребама, за које је намијењено 16.000 бесплатних доза вакцина, онда су приморани да те вакцине плате. Цијена вакцине у Институту за јавно здравство РС је 15 марака. То није много, а није ни мало. Али, није проблем да се издвоји толико, јер кад је здравље у питању, ријетко ко да пита за цијену.

Оно што је интересантно, или боље рећи проблематично, јесу цијене вакцина у амбулантама и домовима здравља широм Републике Српске који набављају комерцијалне дозе.

У једним домовима здравља оне коштају 20, у другим 21 марку плус још три марке док их приме, а у трећим ко зна колико…

Вјероватно колико су те установе одлучиле, јер оне имају право да слободно формирају цијене. И све је по закону.

Морам признати да фино звучи то слободно формирање цијена, али зашто се нико од тих установа "не превари", па да вакцина кошта 14 или 13 марака? Не, вјероватно да неће. Али нико им то и не тражи! Не морају вакцине у Добоју или Градишци бити јефтиније него што су у Бањалуци. И обрнуто.

Оно што би било логично јесте да цијене у свим установама буду једнаке. Исти лијекови, иста цијена. Шта је ту чудно?

Без привилегија, без изузетака.

Јер здравље је здравље, без обзира на то о коме је ријеч.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана