Узаврели Балкан

Горан Маунага

Терористи албанске Ослободилачке народне армије добили су одобрење од неког много јаког, неког чија моћ и сила превазилазе снагу балканских моћника, да нападну Куманово и дестабилизују Македонију.

Да није тако, до терористичког напада тог обима никад не би ни дошло јер би се, једноставно, с терористичком групама, за које се годинама зна да постоје, још раније обрачунале домаће снаге реда. Али нису јер, опет, неко јачи то није дозвољавао пошто му је у интересу да оне постоје и јачају на екстериторијалним подручјима, које власт уопште не контролише, баш због оваквих ситуација: да се ангажују кад се укаже потреба за дестабилизацијом одређеног подручја.

Сад више уопште није важно јесу ли то терористи из македонских села у којима се налазе кампови за обуку терориста или је та група дошла са Косова или из Албаније. Важно је да су балкански потреси поново покренути, то је циљ који ће велики искористити за “више интересе”, а због чега је ОНА најавила да ће “развалити” Балкан ради стварања “велике Албаније”.

Није случајно ни то што покренути протести у Скопљу имају карактеристике ранијих украјинских дешавања. Сукоб у Македонији добија обиљежје рата и даље би се могао ширити или системом домино-ефекта или по навођењу истих оних моћника који су га и покренули. По ономе што се посљедњих мјесеци дешава у земљама региона може се закључити да ће дестабилизовање Балкана бити настављено преношењем нереда у земље у окружењу.

Нешто слично дешавању у Македонији било је планирано за мај прошле године у БиХ, а посебно у Српској, али је на вријеме осујећено квалитетним радом обавјештајно-безбједносног сектора. А у безбједносним анализама још у јануару ове године тачно је указано на ово што се десило у Македонији. Стручњаци из тих структура већ најављују да је врло могуће преношење инцидената и у Србију, али и преко Санџака у БиХ.

А неодговорни бх. политичари као да само то и чекају. Једни агресивно нападају МУП РС због покушаја обрачуна с терористима и тероризмом, док други најављују масовна окупљања Бошњака с ратним заставама РБиХ. А то је, за ову и овакву БиХ, заиста превише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана