Узаврела политичка сцена

Жељка Домазет

Вреле љетне дане у БиХ додатно свакодневно загријавају узаврела саопштења и изјаве које долазе из централа или од званичника СДП-а и СДA који су због борбе за превагу међу Бошњацима осули артиљерију једни на друге.

Неријетко ту узаврелу политичку сцену додатно подгрије и лидер СББ-а Фахрудин Радончић који не пропусти ниједну прилику да Сулејмана Тихића и Бакира Изетбеговића подсјети на све криминалне работе и радикалне конце који се и данас чувају у овој странци.

Узаврели рат између ових сарајевских лидера отишао је толико далеко да се реагујући на могући договор у Бањалуци са Игмана огласио Изетбеговић, поручивши да Златко Лагумџија и Драган Човић стварају трећи ентитет, дијеле Федерацију и Босну, те Бошњацима остављају “филџан државу” те да ће је он бранити заједно са борцима. Не знамо на које је то борце Изетбеговић мислио и које је позивао, али да ће овај још неријешени рат међу бошњачким лидерима дебело уназадити БиХ сасвим је извјесно.

На све то као “наручена” дошла је и одлука Уставног суда БиХ која је захваљујући страним и бошњачким судијама изашла Тихићу на руку и не осврћући се на слово Дејтонског споразума прихватила апелацију овог бошњачког лидера и од државне имовине направила још један проблем на мноштво колико их већ има.

Не без разлога, све се то поклопило са овонедјељним засједањем Парламента БиХ на којем ће се одлучивати о смјени министара СДA који ће на све начине покушати да блокирају тај процес. Aли, да ни српски ни хрватски политичари не смију са дистанце да гледају на ове унутарбошњачке сукобе, такође је јасно без обзира на сву врелину и политичке и сваке друге бх. збиље. И једни и други у више наврата су освједочили да на све начине каша из узаврелог бх. лонца покушава да буде насута у тањир једнима или другима да је кусају без питања да ли им се свиђа или не.

Шта ће се изродити из ове узавреле сцене заиста је незахвално прогнозирати, али поучени досадашњим искуством једино што можемо рећи јесте да ће је борба за фотеље и наводна борба за државу још више подијелити и осиромашити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана